Omschrijving

De Wet Open Overheid (Woo) is op 1 mei 2022 gedeeltelijk in werking getreden.  De Woo regelt het recht op informatie over alles wat de overheid doet. Het is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo stimuleert actieve openbaarmaking van overheidsinformatie.  

De wet verplicht de gemeente om zoveel mogelijk informatie openbaar te maken. Met name voor belangrijke thema's is het belangrijk dat overheidsorganisaties ruimhartig informatie en kennis delen. Dat maakt beter inzichtelijk hoe beleid tot stand is gekomen. 

Stand van zaken

Doorkijk 2024 e.v.

De Woo vereist dat 11 categorieën overheidsinformatie op termijn actief openbaar gemaakt moeten worden. 

In 2022/2023 heeft een inventarisatie plaatsgevonden om te bekijken welke impact de implementatie van de Woo heeft voor de gemeentelijke organisatie. Het ministerie van BZK heeft de gefaseerde implementatie in drie fasen ingedeeld. In 2024 starten we met de implementatie van de actieve openbaarmaking van de eerste categorieën uit de Woo (fase 1). Het gaat om de volgende categorieën: bereikbaarheidsgegevens van het bestuursorgaan en de wijze waarop een verzoek om informatie kan worden ingediend, vergaderstukken van de raad en convenanten en Woo-verzoeken. Het streven is om in 2025 te starten met de tweede fase van de actieve openbaarmaking. 

De gemeente gaat de komende jaren stapsgewijs haar informatie publiceren via het zogenaamde Platform Open Overheids Informatie (PLOOI). Het is noodzakelijk dat iedereen in de organisatie op de hoogte is van de bedoeling van de wet. Daarnaast moet de informatiehuishouding van de gemeente op de wet worden aangepast. De invoering van de Woo maakt om deze reden dan ook een belangrijk onderdeel uit van het nieuwe strategische informatiebeleidsplan (sIBP) voor de komende jaren.