Omschrijving

Doorkijk 2025 e.v.

Met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) heeft het Rijk de afgelopen twee jaar ingezet op integraal herstel en verbetering van natuur, bodem, water en klimaat. De aanpak voor stikstofvermindering is hier een integraal onderdeel van. Om de verschillende opgaven te realiseren heeft het NPLG samen met provincies, waterschappen, gemeenten, maatschappelijke partners, grondeigenaren en grondgebruikers gezocht naar oplossingen per gebied. Het NPLG wordt op provinciaal niveau doorvertaald in een Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG); ook wel aangeduid als ‘Gebiedsprogramma’. De gemeente Aa en Hunze neemt deel aan twee deelprogrammagebieden: Drentsche Aa en Hunze/De Monden. 

De provincie Drenthe heeft een eerste en voorlopige versie van het Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG-versie 0.5) op 1 juli 2023 aangeleverd bij het Rijk. Als vervolg hierop heeft de provincie een voorlopig (globaal) maatregelpakket uitgewerkt op basis waarvan financiële middelen zijn aangevraagd bij het Rijk. Dit maatregelpakket bevat vooral maatregelen voor een versnelde uitvoering van de bestaande opgaven/doelen/maatregelen in het kader van het Programma Natuurlijk Platteland, voor de realisering van het Natuurnetwerk Nederland en de Kaderrichtlijn Water. 

Begin september werd bekend dat het nieuwe kabinet stopt met NPLG. Wat ervoor in de plaats komt is op dit moment nog onduidelijk. Eind september moet er een uitgewerkt regeerprogramma liggen met naar verwachting de alternatieve plannen van het kabinet voor de aanpak van de grote opgaven in het landelijk gebied.