Bedrijfsvoering

Bedrijfsvoering

Terug naar navigatie - Bedrijfsvoering

Inleiding
Vanuit Gemeente Aa en Hunze wordt een breed scala aan producten geleverd richting onze inwoners. Van paspoorten tot groenonderhoud, van het aanleggen van wegen tot het coördineren van zorg. De bedrijfsvoering processen in de organisatie ondersteunen en faciliteren het uitvoeren van deze werkzaamheden. Op deze manier realiseren we gezamenlijk de effecten in de samenleving. Het realiseren van onze ambities is momenteel een forse uitdaging, zeker gezien de huidige arbeidsmarkt en de teruglopende financiële omstandigheden. In deze paragraaf gaan we in op de belangrijkste beleidsvoornemens rondom de bedrijfsvoering.

Algemeen
We leven in een tijd waarin de maatschappij in beweging is en de veranderingen en nieuwe ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. We staan voor grote opgaven en zien als gemeente nieuwe taken naar ons toekomen. Dat vraagt om een organisatie die flexibel is en kan meebewegen met de actuele ontwikkelingen. Op de verschillende terreinen van de bedrijfsvoering heeft dat voortdurende aandacht en inzet.

Informatie, automatisering en informatieveiligheid
Informatie is van onschatbare waarde voor de gemeente. We investeren daarom in een flexibele, veilige en beheersbare informatiehuishouding.  Maatschappelijke, technologische, wettelijke en organisatorische ontwikkelingen hebben grote invloed op onze informatiehuishouding en stellen ons voor uitdagingen. In het informatiebeleidsplan 2023 - 2026 zetten we extra stappen om de kansen van digitalisering beter te benutten en de risico's zoveel mogelijk te beheersen. De financiële vertaling hiervan treft u aan in het FMP bij het onderdelen ambities structureel en incidenteel.
Het informatiebeleidsplan gaat inmiddels het derde jaar van uitvoering in. Er wordt  gewerkt aan de verbetering van de dienstverlening, het datagedreven werken, de wet Open Overheid, veiligheid en privacy en natuurlijk de bedrijfsvoering.  Een belangrijke ontwikkeling waar aandacht voor is, is 'kunstmatige intelligentie'.  Hierin ligt ook een link naar informatieveiligheid. Daarnaast zien we breed berichten langskomen over datalekken en cyberaanvallen. Onze jaarlijkse cyberoefening draagt bij aan het verhogen van de veiligheid, naast verdere beveiligingsmaatregelen. Dit wordt ook jaarlijks gecontroleerd in de ENSIA -audit. Ook binnen de organisatie blijven we inzetten op bewustwording en het continu verbeteren van de informatieveiligheid. Een belangrijke ontwikkeling die hierin op ons afkomt is de nieuwe Cyberbeveiligingswet (NIS2) waarin de huidige beveiligingsnormen worden omgezet in formele wetgeving.

Strategisch  personeelsbeleid
Ondanks een competitieve arbeidsmarkt lukt het ons om onze opgaven uit te voeren. Wel merken we dat het een uitdaging blijft om de gestelde ambities te behalen. We zetten daarom in op onze arbeidsmarktpositie waarin we een aantrekkelijke werkgever zijn voor jonge, lerende mensen. Naast het werven van nieuwe talent
 is het van belang om talenten en vaardigheden te benutten; goed te bekijken waar de medewerker het meest energie van krijgt en het best bijdraagt aan de opgaven van de organisatie. Zo dragen we eraan bij om een toekomstbestendige organisatie te blijven.
We investeren in talentonwikkeling en duurzame inzetbaarheid, zodat medewerkers gefaciliteerd worden en het onze organisatie ondersteunt. Op deze manier blijven we een organisatie die flexibel kan inspelen op snel veranderende opgaven en uitdagingen. We vragen de komende jaren persoonlijke groei van zowel leidinggevenden als medewerkers, om zo meer eigenaarschap te tonen.
De ontwikkelgesprekken en talentenanalyse zorgen ervoor dat we komen tot een dynamisch samenspel in de organisatie tussen nieuwe en zittende medewerkers. We zetten in op een  goede match van medewerkers op rollen en taken via de gesprekscyclus en talentanalyse, zodat we meer grip krijgen op de in-, door- en uitstroom.