Pijler 4 Voorzieningen, leefbaarheid en wonen

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

De ambitie in de komende periode is dat we een duurzame gemeente willen zijn waarin het aantrekkelijk wonen en werken is met goede voorzieningen en behoud van leefbaarheid.

Leefbaarheid 
We nemen (via cofinanciering) ook in 2025 deel aan het LEADER-subsidieprogramma 2023-2027. Met dit Europees subsidieprogramma worden onder andere projecten op het gebied van leefbaarheid, duurzaamheid en lokale economie gestimuleerd. Daarnaast gaan we in 2025 door met het stimuleren, faciliteren en initiëren van initiatieven van inwoners die bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid (onder andere via het Leefbaarheidsfonds). 

Met het Nationaal Programma Landelijk gebied (NPLG) heeft het Rijk de afgelopen 2 jaar ingezet op integraal herstel en verbetering van natuur, bodem, water en klimaat. Het NPLG is op provinciaal niveau in overleg met gemeenten en andere stakeholders in 2023 doorvertaald in een voorlopig Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG). Begin september werd bekend dat het nieuwe kabinet stopt met het NPLG. In 2025 zal met inachtneming van het nieuwe regeerprogramma worden gewerkt aan de alternatieve plannen van het kabinet voor de aanpak van de grote opgaven in het landelijk gebied.   

De komende jaren komen er veel nieuwe ontwikkelingen en grote opgaven op de gemeente af met een ruimtelijke impact. Dit vraagt om integrale strategische afwegingen en het maken van keuzes (hoe willen we onze fysieke leefomgeving inrichten, benutten en beschermen). Dit maakt het opstellen van een omgevingsvisie noodzakelijk. In 2025 wordt verder uitvoering gegeven aan de totstandkoming van de omgevingsvisie. 

Voorzieningen 
We geven in 2025 uitvoering aan het nieuwe Mobiliteitsplan Aa en Hunze en gaan allereerst de Asserstraat in Rolde herinrichten om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarnaast ronden we in 2025 de actualisatie van de wegenlegger af (registratie van alle openbare wegen buiten de bebouwde kom, inclusief de kunstwerken zoals bruggen, viaducten e.d.). Ook in 2025 zetten we weer in op het realiseren van diverse fietspaden (de tracés Ekehaar-Nijlande en Grolloo-Papenvoort).  

Ter uitvoering van de Lokale Adaptatie Strategie (LAS) gaan we op locaties die zijn benoemd in de LAS inrichtingsmaatregelen uitvoeren die gericht zijn op het aanpakken van hittestress, droogte en wateroverlast.  

In 2025 wordt nieuw maatschappelijk vastgoedbeleid ter vaststelling aan de raad voorgelegd. Doelstelling van het nieuwe beleid is handhaving van het bestaande niveau van het maatschappelijk vastgoed tegen aanvaardbare kosten.

We starten in 2025 met het ontwerpproces voor een nieuwe Onderwijs- en Cultuuraccommodatie Gieten op de huidige locatie van Dr Nassau College. Verder kiezen we in 2025 uit verschillende scenario’s een voorkeursvariant voor de toekomstige huisvestingssituatie van OBS De Dobbe in combinatie met de ontwikkeling van Dorpshuis De Trefkoel in Gasselte. Na besluitvorming wordt de voorkeursvariant verder uitgewerkt. Daarnaast faciliteren we de verbouw en revitalisering van het dorpshuis in Ekehaar via een incidentele financiële bijdrage. 

In 2025 wordt het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) geëvalueerd en zo nodig aangepast aan veranderende omstandigheden. Thema’s hierbij zijn onder andere de aangescherpte duurzaamheidseisen en de ontwikkeling van integrale kindcentra (IKC’s). Ter uitvoering van het IHP beginnen we in het tweede kwartaal van 2025 met de bouw van de nieuwe basisschool Prins Willem Alexander (PWA) in Eext.

We blijven ons in 2025 inzetten voor een betere scheiding van afval. Het steekproefsgewijs controleren van de PMD-minicontainers wordt voortgezet. Daarnaast zetten we extra in op communicatie richting onze inwoners. 

In 2025 zal het gemeentelijk flora- en faunabeleid op onderdelen verder worden uitgewerkt en geïmplementeerd. Om voor ons groenonderhoud en beheer te kunnen voldoen aan de Gedragscode Soortenbescherming wordt een natuurwaardenkaart voor beschermde soorten opgesteld. Daarnaast worden schadelijke invasieve en uitheemse soorten beheersbaar gehouden en waar mogelijk bestreden. 

Wonen  
In 2025 gaan we verder aan de slag met het Programma Woningbouw 2024-2025. Aan de hand van de gestelde doelen wordt vanuit 4 sporen (Kaders & uitgangspunten, Verkenningen, Realisatie en Monitoring & Communicatie) gewerkt aan het realiseren van de woningbouwopgave (de realisatie van 835 woningen voor 2032). Hierbij is extra aandacht voor de doelgroepen jongeren/starters en senioren en de realisatie van woningen in de sociale huur en goedkope koop.  

We geven in 2025 verder uitvoering aan de woningbouwontwikkelingen ‘Raatakkers fase 2' in Anloo en het 'Evenemententerrein' in Gieterveen en de verdere realisatie van de woonwijk Nooitgedacht. Vanwege de urgente woningbouwopgave en de versnelling die nodig is, voeren we daarnaast actief grondbeleid (door zelf gronden te verwerven) ten behoeve van het in ontwikkeling nemen van een aantal nieuwe (uitleg)locaties voor woningbouw. Verder hebben we in 2025 een faciliterende rol bij een groot aantal woningbouwplannen van derden in verschillende kernen. 

De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om statushouders een plaats te bieden en hen op een goede manier te laten integreren in de samenleving. Flexwoningen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het huisvesten van mensen die met spoed een woning nodig hebben, waaronder deze statushouders. In 2025 realiseren we 35 flexwoningen op een daarvoor bestemde locatie. 

Afhankelijk van de duur en uitkomst van de behandeling van het wetsvoorstel Wet Versterking Regie op de Volkshuisvesting (Wvrv), implementeren we de gevolgen van de Wvrv in gemeentelijk beleid (o.a. via een huisvestingsverordening).

Ambities Voorzieningen, leefbaarheid en wonen
Beleidsvoornemens Voorzieningen leefbaarheid en wonen structureel (s) en incidenteel (i)
omschrijving beleidsvoornemen i/s 2025 2026 2027 2028
Startersleningen s -5.400
Nieuwbouw school en dorpshuis Gasselte s pm
Beheer MFC de Spil s -25.000
Bestrijden schadelijke flora en fauna s pm
Uitvoeringsprogramma mobiliteitsplan verkeer en vervoer s -30.000 -30.000 -30.000 -30.000
Klimaatadaptieve inrichtingsplannen s -16.560 -16.560 -16.560
Verbetering afvalscheiding s x
Verkenning nieuwbouw school/dorpshuis Gasselte en cultuuraccommodatie Gieten i -100.000 -100.000
Bijdrage verbouw dorpshuis Ekehaar i -500.000
Uitvoering progammaplan woningbouw 2024-2025 i x x
Opstellen Natuurwaardenkaart voor beschermde soorten i -100.000
Realisatie tijdelijke flexwoningen i pm
Werkbudget uitvoering gebiedsprogramma's i pm
Opstellen omgevingsvisie i -75.000
Aanbrengen graskeien i pm pm pm
Budget uitvoering Cultuurnota i -50.000
Aanvullende financiën project DAF (ICO cultuureducatie) i -5.500
Totaal -907.000 -147.000 -47.000 -30.000
De inhoudelijke onderbouwing van de beleidsvoornemens treft u aan bij het onderdeel Hoofdlijnen – meerjarenbegroting 2025 – 2028. (ambities structureel en incidenteel)

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

4.10.2 De voorzieningen sluiten aan bij behoefte van onze inwoners.

Terug naar navigatie - 4.10.2 De voorzieningen sluiten aan bij behoefte van onze inwoners.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?

De cijfers in de kolom begroting 2025 zijn exclusief de ramingen voor de incidentele en structurele beleidsvoornemens en ontwikkelingen uit het begrotingsvoorstel 2025. De effecten van deze voorstellen worden meegenomen bij de eerste begrotingswijziging 2025. In het onderstaande overzicht wordt het totaal van de lasten en baten van de pijler weergegeven. Een uitgebreid overzicht met toelichting is opgenomen in de financiële begroting bij het onderdeel toelichting op de baten en lasten per pijler. 

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2023 Begroting 2024 incl. wijz. Primitieve begroting 2025
Lasten 22.618 28.161 24.227
Baten 10.894 11.015 10.036
Onttrekkingen 3.617 1.667 101
Stortingen 3.101 0 0