Hervormingsagenda Jeugd
Er zal de komende jaren een grotere verschuiving plaatsvinden van jeugdzorg naar het voorliggende veld. We willen in 2025 gaan investeren in laagdrempelige en vrij toegankelijke ondersteuning. Vanuit de Hervormingsagenda Jeugd hebben we bovendien de taak stevige lokale teams te formeren waar ook lichte ondersteuning geboden kan worden. Samen met Impuls, Attenta en andere partijen werken we stapsgewijs toe naar een goede ondersteuningsstructuur voor zowel jeugd als volwassenen. Dit jaar zal ook duidelijk worden hoe de Drentse gemeenten gaan samenwerken bij de inkoop van jeugdzorg en welke samenwerkingsvorm daarbij past.
Uitvoering armoedebeleid
We gaan aan de slag met de uitvoering van het armoedebeleid, onder andere met de inrichting van een laagdrempelige toegang voor geldvragen. Ook willen we meer inwoners bereiken die nu geen gebruik maken van regelingen om armoede tegen te gaan, maar daar wel voor in aanmerking komen.
Een volwaardige bibliotheek in de buurt
De Wet stelsel openbare bibliotheek (Wsob) gaat in. Daarmee krijgen gemeenten de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat inwoners binnen een redelijke afstand toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. Een bibliotheek draagt bij aan het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid, laat mensen kennis maken met kunst en cultuur en stelt kennis en informatie beschikbaar, waaronder het informatiepunt digitale overheid.
Het bevorderen van de gezondheid en welbevinden van onze inwoners
Gezondheid is met de komst van het Gezond en Actief Leven Akkoord nog belangrijker geworden. Als gemeente zetten we vooral in op preventie door het stimuleren van bewegen en een gezonde leefstijl, zowel bij kinderen als volwassenen. Daarnaast werken we door middel van de vijf preventieketens gericht aan het bevorderen van de gezondheid en welzijn van onze inwoners, zoals Kansrijke start, valpreventie voor inwoners ouder dan 65 jaar, het verminderen van overgewicht bij kinderen en volwassenen en Welzijn op Recept.