Pijler 3 Duurzaamheid en Economie

Korte beschrijving

Terug naar navigatie - Korte beschrijving

Deze pijler gaat over zijn van een duurzame gemeente en het versterken van de economische structuur en daarmee de aantrekkelijkheid van Aa en Hunze voor inwoners en bezoekers. 

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

We zijn een aantrekkelijke gemeente om te werken en te ondernemen
Er zijn goede en toekomstbestendige werklocaties nodig om bedrijvigheid en werkgelegenheid te behouden. Dit doen we door onze bedrijventerreinen verder te ontwikkelen, met aandacht voor de energietransitie, klimaatadaptie en versterking van de economische structuur. De focus ligt het aankomende jaar op bedrijventerrein Bloemakkers en Gasselternijveen. Wij zijn in gesprek met ondernemers (bedrijfsbezoeken en structureel overleg), waardoor we hun belangen effectief kunnen ophalen en informatievoorziening daarop af kunnen stemmen. 

Om te werken aan een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, werken we samen met het Werkplein Drentse Aa en de Arbeidsmarktregio Groningen. De landelijke opgave om voor elke arbeidsmarktregio een Regionaal Werkcentrum op te zetten, valt hieronder. Ook dragen we bij aan gezamenlijke evenementen. 

Innovatie in sectoren zoals landbouw, toerisme, horeca en MKB wordt gestimuleerd. Dit doen we door verbinding te leggen tussen ondernemers, kennisinstellingen, 'Ik ben Drents Ondernemer' en andere overheden. We zetten geslaagde ideeën op een podium ter inspiratie voor andere bedrijven. 

Tenslotte dragen we bij aan de Economische agenda van 'Nij Begun' en een (aanvraag) Regio Deal voor Noord-Drenthe die zorgen voor economische structuurversterking en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid.  

We zijn een gemeente waar inwoners en toeristen graag mogen recreëren en verblijven
Afgelopen jaren hebben we actief samengewerkt met stakeholders en ondernemers om het aanbod aan recreatievoorzieningen in onze gemeente te versterken. Inwoners en toeristen profiteren van dit aanbod. We willen ons blijven onderscheiden van andere toeristische hotspots en zetten in op nieuwe recreatieve ontwikkelingen. De komende periode wordt onderzocht of en zo ja hoe we de ambities uit de ontwikkelvisie Gasselterveld kunnen realiseren. 

Er wordt ook gekeken naar het aanleggen van een natuurbeleefpad voor kinderen in samenwerking met lokale ondernemers. UNESCO Geopark de Hondsrug is geïnteresseerd in een samenwerking voor de beleving van het gebied. 

Het programma Vitale Vakantieparken Drenthe heeft ons veel kennis en inzicht gebracht over het versterken, excelleren of transformeren van vakantieparken. De evaluatie van dit programma is gaande. 

We dragen bij aan de duurzaamheidstransitie en ondersteunen inwoners en bedrijven die willen verduurzamen
De visie op Duurzaamheid die is vastgesteld in 2024, wordt vertaald naar een uitvoeringsagenda met concrete acties, doorlooptijd en financiële onderbouwing. Zo kunnen we bewust kiezen op welke manier we bijdragen aan de duurzaamheidstransitie. 

Lokale energie- en duurzaamheidsinitiatieven worden gestimuleerd door netwerkbijeenkomsten te organiseren en subsidies te verstrekken aan energie-initiatieven die inwoners ondersteunen bij energiebesparing. Samen met Gasteren en Balloo wordt in 2025 een dorpsuitvoeringsplan opgesteld. We onderzoeken de mogelijkheden naar samenwerking met andere dorpen. Hiermee dragen we bij om de resterende RES ambities zon op land en zon op dak te behalen.

Via bestaande samenwerking met de woningcorporaties en huurdersverenigingen wordt gewerkt aan de de sociale energieaanpak. We gaan de komende periode weer inzetten op fixteam-initiatieven. De energiecoaches ondersteunen woningeigenaren bij verduurzamingsvraagstukken. 

We zijn gestart met een onderzoek naar een pilot voor een energiemanagementsysteem. Hierbij wordt opgewekte energie binnen wijken gedeeld om netcongestie en energiearmoede te verminderen. Als de pilot haalbaar is, start de uitvoering in 2025.

Als gemeentelijke organisatie dragen we bij aan de duurzaamheidsopgave
We zijn gestart met het verduurzamen van onze eigen gemeentelijke gebouwen. Daarnaast willen we het thema Duurzaamheid integreren in de processen zoals inkoop en beleid. 

Verder verduurzamen we het wagenpark door, waar mogelijk, over te stappen op elektrische voertuigen en voertuigen met de biologische brandstof HVO100. Eigen tankinstallaties worden overwogen om kosten te besparen.

Ambities Duurzaamheid en Economie
Beleidsvoornemens Economie, werk en recreatie structureel (s) en incidenteel (i)
omschrijving beleidsvoornemen i/s 2025 2026 2027 2028
Energiemanagement systeem in de wijk i pm
Toekomstbestendige bedrijventerreinen i -40.000 -40.000 -40.000
Nieuwe koersnota economie en vrijetijdseconomie i -80.000
Totaal -120.000 -40.000 -40.000
De inhoudelijke onderbouwing van de beleidsvoornemens treft u aan bij het onderdeel Hoofdlijnen – meerjarenbegroting 2025 – 2028. (ambities structureel en incidenteel)

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

3.10.1 De lokale economie is toekomstbestendig en er is voldoende werkgelegenheid.

Terug naar navigatie - 3.10.1 De lokale economie is toekomstbestendig en er is voldoende werkgelegenheid.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

3.20.2 Inwoners en bedrijven zijn betrokken bij de realisatie van de duurzaamheidsopgave.

Terug naar navigatie - 3.20.2 Inwoners en bedrijven zijn betrokken bij de realisatie van de duurzaamheidsopgave.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?

De cijfers in de kolom begroting 2025 zijn exclusief de ramingen voor de incidentele en structurele beleidsvoornemens en ontwikkelingen uit het begrotingsvoorstel 2025. De effecten van deze voorstellen worden meegenomen bij de eerste begrotingswijziging 2025. In het onderstaande overzicht wordt het totaal van de lasten en baten van de pijler weergegeven. Een uitgebreid overzicht met toelichting is opgenomen in de financiële begroting bij het onderdeel toelichting op de baten en lasten per pijler. 

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2023 Begroting 2024 incl. wijz. Primitieve begroting 2025
Lasten 1.723 5.426 1.818
Baten 2.581 5.260 3.175
Onttrekkingen 1.048 1.469 0
Stortingen 532 0 0