Omschrijving

In april 2021 is de Woonvisie voor de komende jaren vastgesteld: Buitengewoon Wonen in Aa en Hunze. In de Woonvisie staat het gemeentelijk volkshuisvestings- en woonbeleid voor de komende jaren.  Hierin staan drie ambities centraal: vitale dorpen en een krachtig buitengebied, betaalbaar wonen voor verschillende doelgroepen en wonen met zorg. Aan deze ambities is de afspraak verbonden om jaarlijks het woningbouwprogramma te actualiseren (hoofdstuk Uitvoeringsagenda van de Woonvisie). 

In 2022 is besloten de om de woningbouwopgave uit de Woonvisie (400 extra woningen tot 2030) programmatisch op te pakken. Het uitgangspunt is een adaptieve programmering waarbij jaarlijks op basis van het afwegingskader en de woonbehoefte wordt bepaald welke plannen worden opgepakt. 

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v.

In 2023 gaan we verder met de uitvoering van de Projectopdracht Programma aanpak Woningbouwprogrammering. Dit betekent dat we de woningbouwopgave via de volgende sporen oppakken:
1) Woonbehoefte onderzoek en voorbereidende werkzaamheden op de
woningbouwprogrammering (Analyse);
2) Realisatie van de woningbouwplannen en ontwikkelen projectmatige werkwijze (Uitvoering);
3) Monitoring en evaluatie (monitoring). 

We geven in 2023 verdere uitvoering aan de woningbouwprioritering 2022/2023  waaronder de voorbereiding van de gemeentelijke woningbouwontwikkelingen 'Raatakkers fase 2' in Anloo en het 'Evenemententerrein' in Gieterveen.