Omschrijving

We maken inzichtelijk welke planten we moeten en willen bestrijden en inventariseren bestrijdingsmogelijkheden. Voor de bestrijding is het betrekken van de inwoners noodzakelijk. 

We evalueren de ontwikkeling van de eikenprocessierups en passen ons beleid hierop aan.

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v.

De Reuze Berenklauw is een plantensoort die op de Unielijst van invasieve exoten staat. De overheid is verplicht tot bestrijding. Vanaf 2018 worden Soayschapen tegen Reuze Berenklauw in het Schreiersbos met (groot) succes ingezet. Deze aanpak zal in 2023 worden gecontinueerd.  

Jacobskruiskruid is geen exoot en staat daarom niet op de Unielijst.  De plant geniet als inheemse soort bescherming (wet Natuurbescherming). Lokaal overlast mag wel worden bestreden.  Op locaties waar deze plant overlast veroorzaakt zal deze plaatselijk worden bestreden. In 2023 wordt onderzocht of deze aanpak volstaat. 

De Japanse Duizendknoop staat sinds 1 januari 2022 op de Unielijst. De overheid is verplicht tot bestrijding. Het voorkomen binnen de gemeente Aa en Hunze is geïnventariseerd. Waar mogelijk wordt de plant gemaaid in gemeentelijk terrein en afgevoerd naar een geschikte verwerker. In 2023 wordt onderzocht of deze aanpak volstaat. 

In 2023 bestrijden we de eikenprocessierups voornamelijk binnen de bebouwde kom door nesten te verwijderen op risicolocaties. Tegen de eikenprocessierups wordt niet gespoten, omdat schade aan nuttige insecten daarbij niet kan worden uitgesloten. We doen onderzoek naar het meer op biologische manier beheersen van de eikenprocessierups. Resultaten hiervan zijn in het 4e kwartaal 2023 beschikbaar.