Omschrijving

We volgen actief de ontwikkelingen met betrekking tot het provinciale project verdubbeling N34 en aanpassing van het verkeersknooppunt Gieten. We nemen deel aan zowel de ambtelijke als de bestuurlijke begeleidingsgroep N34 die door de provincie is ingericht. We zorgen ervoor dat onze inwoners, bedrijven en belangenorganisaties ook actief worden meegenomen in het omgevingsproces.

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v.

Op 16 december 2020 hebben de Provinciale Staten van Drenthe de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor de gedeeltelijke verdubbeling van de N34 (Emmen-De Punt) vastgesteld. Daarin zijn 16 alternatieven vastgesteld voor de aanpak van de N34, variërend van huidige situatie handhaven tot gehele verdubbeling van de N34, inclusief de reconstructie van het verkeersplein Gieten (fly-over, verschoven fly-over of klaverblad).

Vervolgens is in 2021 gestart met de uitvoering van de milieueffectrapportage (MER). Daarbij is ook het omgevingsproces gestart waarmee de omgeving wordt betrokken bij de uitvoering van de MER en de uitwerking van de verschillende varianten. Per traject van het tracé van de verdubbeling is in elke gemeente een focusgroep ingericht waarin verschillende belangenverenigingen zijn vertegenwoordigd. Voor Aa en Hunze is een focusgroep ingericht met daarin vertegenwoordigd de dorpen Annen, Anloo/ Eext, Gieten en Gasselte. Als gemeente worden we in de bestaande ambtelijke en bestuurlijke begeleidingsgroep meegenomen in de voortgang van de MER en uitwerking.  

Na uitvoering van de MER en verdere uitwerking van de varianten wordt een voorkeursvariant ter besluitvorming voorgelegd aan de Provinciale Staten. Oorspronkelijk was de planning dat in 2022 door Provinciale Staten een besluit zou worden genomen over een voorkeursvariant. Vanwege aanvullend archeologisch onderzoek en de benodigde planologische procedure als gevolg van de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023, wordt de voorkeursvariant naar verwachting eind 2023 ter besluitvorming aan Provinciale Staten voorgelegd. Dit betekent dat het omgevingsproces om te komen tot vaststelling van een voorkeursvariant ook doorloopt in 2023.