Omschrijving

Het klimaat verandert en dat is merkbaar geworden. Nederland krijgt steeds meer te maken met piekbuien, langdurige neerslag en zowel drogere als hetere zomers. Om de nadelige gevolgen van klimaatverandering te beperken zetten alle overheden zich op basis van het Klimaatakkoord in op zowel klimaatmitigatie als klimaatadaptatie.

Om Nederland klimaatrobuust en waterbestendig in te richten, is het nodig dat klimaatadaptatie op alle overheidsniveaus onderdeel wordt van beleid en uitvoering. Op nationaal en regionaal niveau zijn daarvoor met het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA), het Deltaplan Zoetwater (DPZ) en de Regionale Klimaatadaptatiestrategie (RAS) inmiddels al stappen gezet.

De RAS geeft aan hoe de partners binnen de werkregio (kop van Drenthe en Groningen) samen willen werken aan een klimaatadaptieve leefomgeving. De regionale strategie geeft op hoofdlijnen de richting voor een aanpak op lokaal niveau. Hiermee is nog niet duidelijk welke concrete maatregelen dat vraagt om op lokaal niveau tot integrale oplossingen te komen. Daarvoor is een verdere uitwerking op lokaal niveau nodig in een Lokale Adaptatie Strategie (LAS).

Een Lokale (klimaat)adaptatiestrategie (LAS) is bedoeld om op lokaal niveau zicht te krijgen op de gevolgen van klimaatverandering en de daaraan verbonden risico's.

Een LAS zal zich richten op het voorkomen en beperken van wateroverlast, overstromingen, hittestress, bodemdaling en droogte in zowel de bebouwde omgeving als in het landelijk gebied. Vanuit deze klimaateffecten wordt een verbinding gelegd met tal van onderwerpen als: nieuwbouw/herstructurering woningbouw, groen-blauwe structuren, gezondheid, infrastructuur, veiligheid etc. Aan de LAS wordt een uitvoeringsagenda gekoppeld waarin maatregelen worden benoemd om de nadelige effecten te beperken en/of te voorkomen.

Het doel van de LAS is om de fysieke ruimte en de watersystemen op lokaal niveau zodanig in te richten en vorm te geven dat de nadelige effecten van klimaatverandering opgevangen kunnen worden in 2050. Daarvoor beleid te voeren en maatregelen te treffen waarmee de overlast, schade en de veiligheidsrisico’s als gevolg van klimaatverandering tot een maatschappelijk aanvaardbaar niveau wordt beperkt.

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v.

Eind augustus heeft het college een startnotitie vastgesteld voor het opstellen van een LAS. De voorbereiding is inmiddels gestart. Naar verwachting is de LAS medio 2023 gereed. Daarna gaan we aan de slag met de realisatie van de uitvoeringsagenda.