Omschrijving

 In de kadernota Werk Inkomen Meedoen is de toeleiding van jongeren naar werk een van de prioriteiten. We willen het aantal vroegtijdige schoolverlaters terugdringen en jongeren in kwetsbare positie al vanuit het onderwijs begeleiden. Het doel is dat elke jongere een passende werkplek heeft.

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v. 

  • De landelijke Regionale Meld en Coördinatie punten (RMC) aanpak volgt jongeren tot een leeftijd van 23 jaar.  We voelen ook een brede verantwoordelijkheid voor de groep jongeren van 23 t/m 27 jaar die geen startkwalificatie, schoolinschrijving , voldoende werk/inkomsten en/of uitkering hebben en dus waarschijnlijk niet werken of scholing volgen.  We maken hiervoor gebruik van de functionaliteit  'jongeren in beeld' binnen de Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen (SUWI).  
  • Jongeren die op het punt staan het praktijkonderwijs of speciaal onderwijs te verlaten willen we een passende werkplek bieden. Onderwijs, zorg en werkgevers, werken nauw samen om deze jongeren goed voor te bereiden. Hierop wordt  gedurende de schoolse periode samen met de jongere al naar een passende werkplek gezocht.  
  • Ook sporen we problematiek van mbo-studenten vroegtijdig op en gaan hier samen met de student aan de slag.  Dit doen we met de aanpak ‘School als Wijk”. In de kern zorgt ‘School als Wijk’ voor een goede zorgstructuur binnen de school.