Omschrijving

De Hervormingsagenda Jeugd omvat bestuurlijke afspraken tussen Rijk en Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en moet zorgen voor verbetering van de hulpverlening en een financieel houdbaar jeugdstelsel. Randvoorwaarde is een  structurele financiering door het Rijk, monitoring van de effecten en op termijn afbouw van de financiën.

 

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de uitvoering van de Hervormingsagenda.  De aanpak moet onder andere bijdragen aan betere toegankelijkheid voor de meest kwetsbaren met het kind en gezin als uitgangspunt. Meer inzet op preventie en vroegsignalering door een stevige toegang. Meer duidelijkheid over wat onder jeugdhulp valt en jeugdhulp die dichtbij inzetbaar is. Het streven is een betere verbinding tussen jeugdhulp en volwassenenzorg en het voorkomen van uithuisplaatsingen.  Hiervoor moet de Jeugdzorg+ transformeren naar kleinschalige hoog specialistische woonvoorzieningen.

Om dit vorm te geven wil het Rijk inzetten op robuuste en stabiele regio's, aanbestedingen aan banden leggen en sturen op reële tarieven en het maximeren van winst.

De wijzigingen die voortvloeien uit de Hervormingsagenda Jeugd zullen wij samen met onze partners uitvoeren.