Omschrijving

We werken nu met het AVE model (Aanpak Voorkoming Escalatie) bij huishoudens met oplopende / complexe problematiek. Doel is om te voorkomen dat probleemsituaties (verder) uit de hand lopen. Dit model is in nauwe samenwerking met betrokken netwerkpartners voorbereid en ingevuld. Het AVE model is een instrument waarmee we het volgende willen bereiken:

  • Helderheid in aanpak / structuur die gedragen wordt door alle betrokken netwerkpartners (uniforme aanpak)
  • Afspraken maken over (casus en proces) regie en verantwoordelijkheden
  • Duidelijkheid bij de momenten van op – en afschaling door middel van de verschillende fases in het model
  • Aansluiten bij de lokale inrichting van Aa en Hunze
  • Helderheid verkrijgen over begrippen en taal
  • Checken of het sociaal domein een sluitende keten is in de gemeente

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v.

Daar waar we in 2022 vooral ervaring hebben opgedaan met het AVE-model zetten we in 2023 in op de doorontwikkeling van dit model.  We delen ervaringen met de samenwerkingspartners en passen het model, indien nodig, aan. We bereiden het aantal samenwerkingspartners (verder) uit met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), Veilig Thuis Drenthe (VTD) en de GGZ. 

Daarnaast ondersteunen en adviseren we andere Drentse gemeenten om het AVE-model te introduceren, zodat Drenthe breed een eenduidige aanpak wordt gehanteerd.

Ook proberen wij twee keer per jaar een bijeenkomst te organiseren. Dat doen we dit jaar samen met Attenta en Stichting Impuls. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om deze manier van werken structureel onder de aandacht brengen en te houden, en casussen te delen en te evalueren. Op deze manier kunnen we met elkaar leren vanuit de praktijk.