Omschrijving

De laatste jaren maakt de georganiseerde criminaliteit (de onderwereld) in toenemende mate gebruik van diensten uit de 'bovenwereld'. Deze verwevenheid van boven- en onderwereld ondermijnt onze samenleving en rechtsstaat. Dit vraagt om een actieve aanpak van ondermijning door de gemeente. Dat doen we op verschillende manieren. Voorbeelden hiervan het toepassen van bevordering  integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB) toetsing, het sluiten van een pand wanneer een hennepkwekerijen en/of andere verdovende middelen wordt aangetroffen (de Wet Damocles) en het delen van signalen van inwoners, medewerkers of overige instanties over mogelijke ondermijning met het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum).

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v.

We passen de Wet Bevordering Integriteitsbevordering Openbaar Bestuur (Wet Bibob) op zo veel mogelijk gebieden toe onder andere dankzij de inzet van twee Bibob-coördinatoren. 

Door aan te haken bij het proces van Meld Misdaad Anoniem (M.M.A.) raken we als gemeente steeds meer betrokken bij het melden van signalen.  Zo wordt de gemeente geïnformeerd over elke melding en bevorderen we het doen van meldingen door er vaker over te communiceren . 

Uitgangspunt bij Veilig Buitengebied is een gezamenlijke aanpak van problemen. Die gezamenlijke aanpak bestaat uit het in beeld hebben van welke partijen betrokken zijn, het in kaart brengen van de problemen, het zoeken naar oplossingen en vervolgens maatregelen die bijdragen aan de oplossingen, nemen.

Door (interne) voorlichting te geven over het signaleren van mogelijke mensenhandel willen we het opmerken van dergelijke signalen bevorderen. Wanneer wij mogelijke mensenhandel signaleren, worden deze acuut doorgezet naar de ketenregisseur mensenhandel.