Omschrijving

De Wet Open Overheid (WOO) is op 1 mei 2022 gedeeltelijk in werking getreden.  De Woo regelt het recht op informatie over alles wat de overheid doet. Het is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo stimuleert actieve openbaarmaking van overheidsinformatie.  

De wet verplicht de gemeente om zoveel mogelijk informatie openbaar te maken. Met name voor belangrijke thema's is het belangrijk dat overheidsorganisaties ruimhartig informatie en kennis delen. Dat maakt beter inzichtelijk hoe beleid tot stand is gekomen. 

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v.

De gemeente gaat de komende jaren stapsgewijs haar informatie publiceren via het zogenaamde Platform Open Overheids Informatie (PLOOI).

Het is noodzakelijk dat iedereen in de organisatie op de hoogte is van de bedoeling van de wet. Daarnaast moet  de informatiehuishouding van de gemeente op de wet worden aangepast. De invoering van de Woo maakt om deze reden dan ook een belangrijk onderdeel uit van het nieuwe strategische informatiebeleidsplan (sIBP) voor de komende jaren.