Omschrijving

De raad vindt het belangrijk dat inwoners zo vroeg mogelijk betrokken worden bij processen die te maken hebben met hun eigen woon- of leefomgeving. De raad geeft hier op verschillende manieren invulling aan, bijvoorbeeld door regelmatig werkconferenties te organiseren waarbij de raad, aan de hand van een concreet en actueel onderwerp, in gesprek gaat met inwoners en organisaties èn door vaker Informerende Bijeenkomsten op locatie te houden. 

Aan de hand van de Lange Termijn Agenda kan de raad al in een vroeg stadium van beleidsvoorstellen wijzen op het belang van inwonersparticipatie. 

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v.

Ook het komende jaar vergroot de raad de betrokkenheid van inwoners door werkconferenties te organiseren en te vergaderen op locatie. Daarnaast zet de raad in op de participatie van kinderen en jongeren.

In 2023 organiseert de raad weer het spel ‘Democracity’ voor kinderen in de hoogste groepen van de basisschool. Met behulp van dit laagdrempelige en educatieve spel maken deze leerlingen kennis met democratische besluitvorming. 

Op initiatief van de raad is de Jongerenraad Aa en Hunze ingesteld. De jongerenraad bevordert dat jongeren uit Aa en Hunze participeren in de maatschappij en behartigt de belangen van alle jongeren in de gemeente. Dat doen deze jongeren door gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de gemeenteraad. Ook medewerkers van de gemeente Aa en Hunze kunnen een beroep doen op de jongerenraad om hen van advies te voorzien bij lopende zaken en dossiers.

De jongerenraad wordt begeleid door de griffie. Dit zal extra capaciteit van de griffie vergen. Bij de instelling van de Jongerenraad is aangegeven dat deze kosten in beeld worden gebracht en de raad hiervoor een separaat voorstel zal ontvangen.