Omschrijving

De oorlog in Oekraïne en de hoge druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel: deze twee items domineerden het nieuws in 2022. Het had ook direct gevolgen voor de gemeentelijke organisatie. De verwachting is dat ze dat ook in 2023 zullen hebben.

De Russische inval in Oekraïne veroorzaakte de grootste vluchtelingencrisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, met meer dan 9,5 miljoen Oekraïners die het land ontvluchtten en een derde van de bevolking ontheemd. Ook in Nederland kwamen veel Oekraïners aan. Als raad en college hebben we uitgesproken dat we het belangrijk vinden dat we onze verantwoordelijkheid nemen en deze mensen op een humane wijze kunnen opvangen. 

Stand van zaken

Doorkijk 2023 e.v.

Voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen maakt de gemeente tijdelijk gebruik van de gebouwen van Yorneo in Papenvoort. Deze gebouwen zijn gehuurd voor een periode van een jaar, met een optie voor een tweede jaar mits een nieuwe koper instemt. We hebben vanaf het begin gekozen voor langdurige opvang en niet voor noodopvang. Met betrekking tot de oorlog wordt verwacht dat deze nog langer voort zal duren en we gebruik gaan maken van de mogelijkheid om de huur met een jaar te verlengen. We verwachten daarom de kosten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in 2023 zullen doorlopen.

We nemen ook onze verantwoordelijkheid in het verlichten van de druk op de opvanglocatie in Ter Apel. Deze asielzoekers zijn tijdelijk opgevangen in onze gemeente. Dit loopt naar verwachting snel af, maar we reserveren wel budget voor de afronding ervan in 2023. Bovendien zijn beide ‘sporen’ (opvang Oekraïners en opvang asielzoekers) in 2022 samengevoegd en vallen onder één projectgroep. Deze loopt in 2023 nog wel door. Hier is capaciteit voor vrijgemaakt. 

Om te voorzien in de basisbehoeften van de vluchtelingen maken we verschillende kosten. Denk hierbij aan de huur van de gebouwen, kosten voor energieverbruik, beveiliging, maar ook het uitbetalen van het leefgeld. De kosten van de opvang van Oekraïners worden gedekt door het Rijk en de kosten van de opvang van asielzoekers worden door het COA gedekt.