Portefeuillehouder
Co Lambert

De nieuwe planning en control cyclus moet dienen als sturingsinstrument, er moet gestuurd worden op resultaten en effecten in de samenleving.  Informatie wordt verstrekt op hoofdlijnen en de inhoud staat voorop; van tellen naar vertellen.

Tijd (toelichting)

Terugblik 2019

In 2019 heeft de gemeente vormgegeven aan een aantal sturingsvraagstukken. Hierbij waren de nieuwe P&C cyclus en de sturingsfilosofie van het sociaal domein het uitgangspunt.  We hebben voorbereidingen getroffen voor de sturingsmonitor en we hebben voor het sociaal domein een monitor ontwikkeld waarop actuele sturingsinformatie is te vinden. Daarmee is de gemeente beter in staat de ontwikkelingen in het sociaal domein te volgen waardoor we beter regie kunnen voeren. Met dezelfde reden hebben we voor de Melding Openbare Ruimte eenzelfde instrument gebouwd. Ook zijn we met andere vormen van overleg aan het experimenteren. Onderdeel hiervan zijn de signaleringsoverleggen tussen gemeente, inwoners en stakeholders waarbij we samen willen constateren welke problemen er spelen in onze dorpen en wat de inwoner belangrijke aandachtspunten vindt.

Doorkijk 2020 e.v.

In 2020 wordt voor het eerst de sturingsmonitor opgeleverd. Hierbij worden op pijler niveau (vanuit de begroting) de doelen en de activiteiten benoemd waarbij we een jaar terug kijken (voorheen jaarverslag) en een jaar vooruit (voorheen kadernota). Het doel is om een goede prognose van de financiële positie over het afgelopen jaar te maken zodat we weten waar mogelijkheden en onmogelijkheden liggen ten aanzien van nieuw beleid en wijzigingen in beleid. Dit alles om maximaal te sturen op het maatschappelijk effect. De raad kan vervolgens het college de opdracht geven om, dat wat er nog nodig is om de beschreven doelen te behalen, te verwerken in de begroting van het volgende jaar.

Het is nog zoeken naar de juiste indicatoren die wat zeggen over het maatschappelijk effect dat we per pijler wensen te bereiken. Hier gaan de organisatie, het college en de raad in 2020 mee aan de slag. Naast de sturingsmonitor gaan we verder met het bouwen van instrumenten waarop actueel de voortgang is te volgen en zullen bestaande instrumenten worden uitgebreid. We gaan door met experimenteren en met de signaleringsoverleggen.