Pijler 3 gaat over het versterken van de economische structuur en daarmee de aantrekkelijkheid van Aa en Hunze voor inwoners en bezoekers.
Terugblik 2019
Om in Aa en Hunze de economische structuur te verbeteren en aantrekkelijkheid voor inwoners en bezoekers te verhogen, willen we samen met onze actieve en innovatieve inwoners en ondernemers samenwerken om vitaliteit te behouden en uit te breiden. Daarbij willen we inspelen op kansen die de economische groei met zich mee brengt en initiatieven van ondernemers die passen bij het landschap en de inwoners faciliteren. We willen ondernemers de ruimte bieden om in te kunnen spelen op de bewegingen in de markt.
We hechten belang aan een duurzame samenleving. Samen met bedrijven, sectoren en inwoners hebben we een rol in de energietransitie. Aangezien het landschap een belangrijke drager is van onze economie én manier van leven, is onze insteek dan ook: 'Ruimte voor ontwikkeling, mits dit past in het landschap'. Om dit te borgen is in 2019 een beleidskader zonne-energie ontwikkeld. Draagvlak voor initiatieven start bij bewoners zélf; daarom zijn zes dorpsinitiatieven gestimuleerd om met plannen te komen. In 2019 hebben we een subsidie Energiebesparing particulieren ingezet en daarmee circa 400 huishoudens geholpen bij het nemen van duurzame maatregelen aan de eigen woning.
Voor het (deel)windpark Oostermoer is begin 2019 een Omgevingsadviesraad (OAR) in het leven geroepen. De OAR is een overlegorgaan dat enerzijds afspraken maakt over hinderbeperkende maatregelen met de initiatiefnemers en anderzijds besluit over de besteding van het Gebiedsfonds. We zijn nauw betrokken bij het opzetten van dit gebiedsfonds. In 2019 is bestuurlijk is afgesproken dat de gemeente, de provincie Drenthe en de initiatiefnemers een gebiedsfonds gaan instellen voor de komende tien jaar.
Aa en Hunze is een aantrekkelijke woongemeente, strategisch gelegen tussen diverse stedelijke gebieden met economische dynamiek. Dit biedt kansen op terrein van wonen, werken, recreatie en toerisme. We hebben ingezet op een actievere verbinding met de regio om een bijdrage te leveren aan het ondernemersklimaat en de werkgelegenheid. In 2019 hebben we het ondernemersplatform Aa en Hunze nieuw leven in geblazen met als doel kennismaking, kennisdeling en ophalen van behoeften bij onze ondernemers. Naast het gesprek met ondernemers, zetten we in op samenwerking met de regio o.a. door projecten als herinrichting Hunzedal, Activatieplan Nationaal Park Drentsche Aa, Samenwerking op de Hondsrug, Eems Dollard Regio en de Regiodeal Zuid- en Oost-Drenthe op thema's.
We hebben met de strategienota Toekomst Vakantieparken ingezet op gezonde en vitale vakantieparken. We faciliteren en stimuleren enerzijds kansrijk ondernemerschap en anderzijds het geven van nieuwe waarden aan niet-kansrijke parken. Vanuit het principe park aan zet.
Vooruitblik 2020 en verder
Het jaar 2020 staat in het teken van nieuw Economisch, Recreatief en Toeristisch beleid en daarbij willen we samen met ondernemers, regiopartners en inwoners behoeften concretiseren in een uitvoeringsplan. Met dit nieuwe beleid willen we de aantrekkelijkheid als woongemeente en toeristisch gebied versterken en toekomstbestendig maken en houden. Dit doen we door de Economische Koersnota en de Nota Toeristisch Beleid te herzien en de landelijke trends en ontwikkelingen in beeld te brengen. De in 2019 ingezette regionale samenwerkingen gaan we in 2020 mee verder. De economische kansen die zich vanuit de verschillende regionale samenwerking voordoen willen we aangrijpen en benutten om de economische structuur in Aa en Hunze te versterken.
De Rijksoverheid, waterschappen, provincies en gemeenten hebben het Klimaatakkoord ondertekend. Eén van de uitwerkingen binnen dat akkoord is de Regionale EnergieStrategie (RES). Voor 1 juni 2020 moet de gemeente binnen de RES Drenthe hebben – in concept - geformuleerd hoeveel duurzame energie we tot 2030 (gezamenlijk) gaan opwekken en hoeveel energie er kan worden opgeslagen en getransporteerd met het energienetwerk. Ook moet er een participatief traject met de samenleving zijn gestart. In de definitieve RES moet tevens de Regionale Structuur Warmte zijn opgenomen; een grove uitwerking van de toekomstig warmtevraag en -aanbod, dat als input voor de gemeente Transitievisie Warmte gebruikt kan worden.
We zullen ook in 2020 verder gaan met het stimuleren van verduurzaming van particuliere woningen en huurwoningen. We richten onze aandacht met name op de groep met de laagste inkomens. Met het inzetten van energiecoaches denken we aan energiebesparing en tegelijkertijd een belangrijke bijdrage te leveren aan armoedebestrijding. We gaan ook onderzoeken of de eigen vastgoed verder verduurzaamd kan worden en willen zes dorpsinitiatieven (Anderen, Ekehaar, Grolloo, Rolde, Anloo en Spijkerboor/ Annerveen), ondersteunen waarbij we hen helpen om tot een eigen aanpak te komen aangaande energieopwekking en/ of energiebesparing.
Voor het (deel)windpark Oostermoer is op 30 januari door de gemeenteraad besloten om €312.000,- beschikbaar te stellen voor de komende tien jaar als bijdrage in het gebiedsfonds. We gaan in samenwerking met de provincie Drenthe, initiatiefnemers en de Omgevingsadviesraad (OAR) het gebiedsfonds inrichten. In gezamenlijkheid zal het financiële beheer en de globale bestedingsdoelen worden bepaald. De OAR zal besluiten over de concrete besteding van de financiële middelen.
Al vele jaren is Aa en Hunze een fietsgemeente, voor inwoners en toeristen. Met het in kaart brengen van de knelpunten in het fietspadennetwerk willen we een belangrijke bijdrage leveren aan het toekomstbestendig maken van het fietspadennetwerk. Steeds meer mensen zijn in het bezit van een elektrische fiets en dat levert nieuwe kansen en uitdagingen op. De elektrische fietsen zijn zwaarder, breder en sneller. Als gemeente willen we de komende jaren het fietspadennetwerk op punten als veiligheid en comfort doorontwikkelen in samenwerking met andere gemeenten, Provincie en Recreatieschap Drenthe, met als doel aantrekkelijke fietspaden die verbindend werken tussen dorpen en buitengebied voor alle gebruikers. Voor 2020 staan het fietspad langs de Menweg Eexterveen en het fietspad Amen-Grolloo op de planning. De ontwikkeling van de fietspaden is in kader van kwaliteitsimpuls fietspaden.
De strategienota Vitale Vakantieparken bevat drie sporen: Vitaliseren van parken die het nog beter kunnen en willen doen. Transformeren van parken die geen recreatieve toekomst meer hebben. Sociale opgaven op de parken die te maken hebben met permanente bewoning, zorgvragen en criminaliteit. De ingezette weg zal in 2020 verder worden uitgevoerd, te beginnen met de drie pilot parken en het vaststellen van de strategienota Vitale Vakantieparken door de gemeenteraad begin 2020.
Voor de ontwikkeling van Aa en Hunze op economisch en leefbaarheidsaspecten is het van groot belang dat inwoners, ondernemers en toeristen gebruik kunnen maken van (snel) internet in kader van digitale bereikbaarheid. Voor innovatie en veiligheid zetten we actief in op het faciliteren van marktpartijen om Aa en Hunze te voorzien van glasvezel en mobiel internet. Het doel is om een belangrijke bijdrage te gaan leveren aan verder professionalisering van de bedrijfsvoering voor ondernemers en de sociale functies van inwoners.
Conclusie
We pakken veel aspecten van economie, werk en recreatie aan. Voor het versterken van de economische structuur zijn we daarmee op de goede weg. Een aantal landelijke, regionale en lokale trends moeten we goed in het oog houden om de economische structuur sterk te houden. Zo letten we goed op wat de ontwikkelingen zijn op gebied van Stikstof, Digitalisering, Landbouw en Toerisme en wat er op ons af komt en hoe we daar mee om kunnen gaan. Het is daarbij belangrijk om goed contact te houden met inwoners, ondernemers, regionale partners en de landelijke partijen.