Portefeuillehouder
Anno Wietze Hiemstra

De invoering van de Omgevingswet op 1-1-2021 vraagt in 2020 een aanzienlijke inspanning van onze gemeente, welke vraagt om een projectmatige aanpak. Daarnaast moeten we uiterlijk op 31-12-2023 een Omgevingsvisie hebben vastgesteld. Gelet op de gewenste samenhang en co-creatie met de samenleving zullen we daarmee tijdig een start moeten maken.

Tijd (toelichting)

Terugblik 2019 

We hebben in het kader van de RO–pilot Omgevingswet/Ontwikkelvisie voor Avebe met de Provincie Drenthe, RUDD, waterschap Hunze en Aa’s en Avebe afspraken gemaakt over de pilot en ieders rol daarin en er is een planning gemaakt. De afspraken zijn vastgelegd in een Intentieovereenkomst.

Doorkijk 2020 e.v.

Met de invoering van de Omgevingswet wordt ook het bevoegd gezag voor de bodemtaken overgedragen van de provincie naar de gemeenten. In 2020 bereiden wij ons, in samenwerking met de provincie en de RUD Drenthe, voor op deze nieuwe taak. We gaan in 2020 gaan we verder de pilot Avebe met als doel op 1-1-2021 te komen tot een volledige aanvraag omgevingsvergunning en de vaststelling van een ontwerp bestemmingsplan/omgevingsplan. Er komt een nieuw informatiesysteem voor vergunningverlening en handhaving die wordt aangesloten op het landelijke  digitale loket (DSO).