Portefeuillehouder
Henk Heijerman

Planning
Startdatum: 01-01-2020

Wij zijn vanaf 2016 bezig geweest met een grote inhaalslag in het achterstallig bomenonderhoud. De uitvoering van het werk beslaat een periode van 4 jaren. In het snoeiseizoen 2019-2020 ronden we deze inhaalslag af en is daarmee de achterstand in gelopen. Om de individueel te beheren bomen van de gemeente structureel te onderhouden is naast de inzet van de eigen organisatie de inzet van een aannemer noodzakelijk.

Tijd (toelichting)

Terugblik 2019

Vanaf 2016 hebben we uitvoering gegeven aan een grote inhaalslag in het achterstalling bomenonderhoud. De uitvoering van het werk besloeg een periode van 4 jaar en ronden we af in het eerste kwartaal van 2020. Om te voorkomen dat er opnieuw onderhoudsachterstand ontstaat is het zaak de individueel te beheren bomen structureel planmatig te onderhouden. Bomen moeten ten minste een keer per drie jaar visueel beoordeeld worden om aan de zorgplicht te kunnen voldoen. Daaropvolgend moet het noodzakelijke onderhoud worden uitgevoerd. De gemeente heeft ca. 45.000 individueel te onderhouden bomen in eigendom. De gemeentelijke buitendienst kan een deel van deze bomen jaarlijks snoeien. Voor het resterend deel is de inzet van een aannemer noodzakelijk.

Doorkijk 2020 e.v.

Om het bomenonderhoud op termijn planmatig op orde te houden is een verhoging van het structurele budget noodzakelijk. 



Toelichting

--

Kwaliteit

De individueel te beheren bomen zijn stuk voor stuk visueel beoordeeld. Slechte bomen zijn gekapt en waar mogelijk vervangen door nieuwe bomen.  De conditie van het gemeentelijke bomenbestand hebben we hierdoor goed in beeld. Door de toegepaste selectie is de gemiddelde kwaliteit van het gemeentelijk bomen bestand verbeterd ten opzichte van de start situatie.