Portefeuillehouder
Co Lambert

In de duurzaamheidsvisie van de gemeente staat dat we het energieverbruik in 2025 willen halveren ten opzichte van 2014. In het klimaatakkoord is afgesproken dat ook de gebouwde omgeving CO2 moet reduceren en op termijn van het aardgas af moet. Met de corporaties zijn prestatieafspraken gemaakt over het bereiken van die doelen. In de particuliere woningvoorraad is het ingewikkelder om die transitie in te zetten. Door middel van stimuleringsactiviteiten worden woningeigenaren verleid om hun woning te verduurzamen.

Tijd (toelichting)

Terugblik 2019

De subsidie Energiebesparing Particulieren heeft zijn weg gevonden naar de woningbezitters. Zo’n 400 huishoudens hebben een of meerdere maatregelen aan hun woning genomen.
Samen met de Stichting Primah. CKC, het Nassaucollege en de Zonnescholen is een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van zonnepanelen op alle schooldaken.
Geïnteresseerden in een kavel van de gemeente konden een korting op hun prijs krijgen als ze de woning energieneutraal (EPC=0) bouwden.

Doorkijk 2020 e.v.

De verduurzaming van de woningen van particulieren en huurders zetten we ook in 2020 door. De aandacht richt zich dan wel met name op de groep met de laagste inkomens. Door de inzet van onder andere energiecoaches denken we aan energiebesparing te doen maar tegelijkertijd ook aan armoedebestrijding te werken.
We gaan door met de zonnepanelen op scholen in Aa en Hunze.
We onderzoeken of we onze eigen gemeentelijk vastgoed kunnen verduurzamen.
Zes lokalen initiatieven op het gebied van energiebesparing/-opwek worden door de gemeente ondersteund in de realisatie.