Portefeuillehouder
Bas Luinge

We streven naar een snelle internetverbinding middels glasvezel in de hele gemeente en willen daartoe marktpartijen faciliteren.

Tijd (toelichting)

Terugblik 2019

Het is het Drents Glasvezel collectief (inwoners initiatief) gelukt om zoveel draagvlak voor de aanleg van glasvezel te krijgen dat zij een marktpartij (Rendo Buitenaf) bereid heeft vonden voor de aanleg en exploitatie van glasvezel in heel gemeente Aa en Hunze (excl. de kernen van Gieten en Rolde), het noord-oostelijk deel van gemeente Tynaarlo en de oostelijke rand van gemeente Assen.  Op de totale kosten van 18 miljoen was Rendo Buitenaf was bereid om 16 miljoen te investeren onder voorwaarde dat andere partijen 2 miljoen investeerden. De provincie Drenthe heeft €500.000 beschikbaar gesteld. De gemeenten Aa en en Hunze, Tynaarlo en Assen hebben, naar rato van het aantal te realiseren aansluitingen,  1,5 miljoen beschikbaar gesteld, waarvan Aa en Hunze €776.523.  De bijdrage is bestemd om mogelijk te maken dat alle zgn. witte adressen (dat zijn adressen die alleen kunnen beschikken over een langzame internetverbinding via de telefoonlijn) de mogelijkheid krijgen voor een glasvezelaansluiting.  In de zomer van 2019 ging in Annen de eerste schop in de grond. 

Doorkijk 2020 e.v.

De verdere aanleg van glasvezel wordt in 2020 gecontinueerd en de verwachting is dat het voor Aa en Hunze eind 2020 ook gerealiseerd is.  Daarmee is heel Aa en Hunze dan voorzien van een netwerk van snelle internetverbindingen (ook COAX, de zgn Ziggo verbinding,  wordt gerekend tot snelle internetverbinding)