Portefeuillehouder
Bas Luinge

We gaan bekijken welke acties we op basis van nieuwe wetgeving in gang moeten zetten om aan de eisen hiervan te voldoen.

 

Tijd (toelichting)

Terugblik 2019

  1. De voorbereiding van de Wet verplichte GGZ (WvGGZ). De drie kerntaken van de gemeente, de meldfunctie, de hoorplicht en het verkennend onderzoek worden met ingang van 1 januari 2020 provinciaal georganiseerd waarbij de GGD een hoofdrol krijgt.  De belangrijkste wijziging is dat de inwoner met psychiatrische problematiek en naasten meer rechten krijgen. Nieuw is ook dat betrokkenen verplichte behandeling thuis kunnen krijgen.
  2. Via de Regiodeal is er een pilot 'Positieve gezondheid' gestart. Doel is dat het gedachtengoed van Positieve gezondheid omarmd wordt door onze partners in het sociaal domein. Kern van 'Positieve gezondheid' is dat de kwaliteit van leven centraal staat en niet een eventuele ziekte of beperking.
  3. ‘Goede Start’ is het programma dat zich specifiek richt op een goede start voor de volgende generatie inwoners van de Veenkoloniën, inzet dus voor een goede, gezonde start!  Kans voor de Veenkoloniën is een acht jaar durend programma, waarmee inwoners met eigen initiatieven en met steun van uiteenlopende organisaties hun leefsituatie kunnen verbeteren. Het doel dat hierin centraal staat is de gezondheidsverschillen in deze regio aanzienlijk en duurzaam te verkleinen.  Goede start is een project die voortgekomen is vanuit het programma Kans voor de Veenkoloniën.

    In 2019 is het project ‘Nu niet zwanger’ gestart. Door kwetsbare (potentiele) ouders te ondersteunen, willen we kinderen een optimale (gezonde) start bieden.

    De ketenpartners zijn bezocht en dit project is besproken in het OGGZ, Attenta, Icare, bij huisartsen en Impuls.

Doorkijk 2020 e.v.

  1. Dit jaar is een overgangsjaar voor de uitvoering van de WvGGZ. We monitoren of de wijze van organisatie optimaal is en besluiten dan of we het voor 2021 ook zo inrichten.
  2. We starten met inspiratie- en werksessies om het gedachtengoed van 'Positieve gezondheid' te borgen.
  3. Voortzetten en verder implementeren van het project Goede start en op lokaal niveau Nu niet zwanger. Resultaten meten en bespreken. Preventieve aanpak ontwikkelen en borgen.