Portefeuillehouder
Anno Wietze Hiemstra

Planning
Startdatum: 01-01-2020
Einddatum: 31-12-2022

We gaan ons mooie robuuste landschap beschermen en blijven een gemeente waar het goed wonen en recreëren is. Daarom zetten we meer in op toezicht en handhaving. We treden actief op tegen verrommeling van het landschap, illegale reclame/bouw en toezicht bij risicovolle evenementen. Daarnaast gaan we behalve bouwcontroles ook steekproefsgewijs andere Wabo-vergunningen controleren en pakken we het toezicht op permanente bewoning van recreatieparken zelf op.

Tijd (toelichting)

Terugblik 2019

Met het invullen van de nieuwe formatieruimte zijn in 2019 de risico’s die we liepen op het onderdeel toezicht en handhaving afgedekt. De uitvoering van deze taak is hiermee naar een verantwoord niveau getild. Hierdoor hebben wij in 2019 op meer onderdelen toezicht kunnen uitvoeren en daarnaast de kwaliteit van de uitvoering kunnen verbeteren. Voor een belangrijk deel is dit van toepassing op het bouwtoezicht en andere (tijdelijke) vergunningen. Ook de inzet tegen permanente bewoning op recreatieterreinen werpt zijn vruchten af. Het aantal inschrijvingen op recreatieterreinen is afgenomen door de invoering van een gedoogbeschikkingsysteem en gerichte controles bij nieuwe (en bestaande) inschrijvingen.

Ten aanzien van onderlinge veiligheid/onenigheid tussen inwoners is actief ingezet op buurtbemiddeling. Bij risicovolle evenementen is vooraf in overleg met politie/brandweer/geneeskundige dienst getoetst wat de eventuele risico’s zijn. Op basis daarvan zijn voorwaarden in de vergunning opgenomen en is er (vooraf) toezicht gehouden.

Doorkijk 2020 e.v.

De activiteiten op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving hebben we opgenomen in het VTH-programma. In dit programma hebben we de keuzes vastgelegd. We richten ons daarbij op het toezicht op het gebied van bouw en brandveiligheid, de afhandeling van klachten, de aanpak van permanente bewoning van recreatieverblijven en het optreden tegen (andere) illegale situaties. Een nieuw onderdeel voor 2020 is het toezicht op de bouw van het windpark Oostermoer. Daarnaast brengen we in 2020 de impact van de invoering van de wet kwaliteitsborging bouw verder in beeld.  Deze nieuwe wet treeft op 1 januari 2021  in werking. De wet heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers. Dit gaat om de bouwtechnische component De wet gaat gefaseerd in: er wordt gestart met de eenvoudigere bouwprojecten, daarna volgen eventueel de meer complexere.