Portefeuillehouder
Anno Wietze Hiemstra

Planning
Startdatum: 04-12-2019
Einddatum: 31-07-2021

Het experimenteren betekent dat we naar andere manieren werken zoek om samen met inwoners onze doelen te bereiken en  inwoners daar actief bij te betrekken. Daarom is 2019  Expeditie Aa en Hunze gekoppeld aan het programma AndersOmDoen. Vanuit dit programma  willen we experimenteren met het realiseren en het sturen op effecten in de samenleving. We starten hiermee in 2020 met het thema biodiversiteit. Daarnaast heeft de raad besloten om zijn vergaderstructuur dusdanig aan te passen waardoor er meer ruimte is voor inbreng van en contact met inwoners.

Tijd (toelichting)

Terugblik 2019

Het experimenteren heeft een plek gekregen in het programma AndersOmDoen.  Op 4 december 2019 vond de startbijeenkomst met de raad, het college en de organisatie plaats. Tijdens deze bijeenkomst zijn we met elkaar in gesprek gegaan over de veranderende rollen bij het experimenteren.  Op voorstel van de raadswerkgroep bestuurlijke vernieuwing heeft de raad in september 2019 besloten om de vergaderstructuur aan te passen, zodat er meer ruimte is voor inbreng van en contact met inwoners. Andere voorbeelden van die andere manier van werken zijn de signaleringsgesprekken, het tot stand komen van de Omgevingsvisie Gieten, het betrekken van de dorpskenners bij de gemeente  en de projecten vanuit het project Jouw idee Samen uitvoeren.

Doorkijk 2020 e.v.

In 2020 gaan we (raad, college en organisatie) starten met het opdoen van ervaring in het realiseren en sturen op effecten in de samenleving op het gebied van het het thema biodiversiteit.  Raad, college en organisatie gaan allereerst met elkaar in gesprek om een gedeeld beeld te hebben over biodiversiteit. Vervolgens gaan we in gesprek met inwoners en betrokken organisaties om te bespreken welke mogelijkheden zij zien om de biodiversiteit te versterken en wat zij hierbij belangrijk vinden. Deze twee stappen vormen de eerste aanzet in het opdoen van ervaring in het sturen op effecten in de samenleving.

Uiteindelijk willen we naar een herijking van de Strategische Toekomstvisie/Samenlevingsagenda toewerken om zo ervaring op te doen in het formuleren van en het sturen op effecten in de samenleving.