Portefeuillehouder
Anno Wietze Hiemstra

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021



Toelichting

G

Kwaliteit

Terugblik 2020
In 2020 heeft het projectteam Beheer Openbare Ruimte (BOR) invulling gegeven aan het doel om als gemeente zinvol werk in een passende werkomgeving te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het projectteam heeft een Implementatieplan opgesteld waarin o.a. de organisatiestructuur, plaatsing en begeleiding van medewerkers, functieomschrijvingen, werkprocessen, huisvesting en financiën zijn uitgewerkt.

Het doel was het integreren van sw-medewerkers binnen de buitendienst van de gemeente waarbij de gemeente de begeleiding van de medewerkers zelf verzorgt. De ambitie is dat iedereen wordt gezien, mee doet, zich gewaardeerd voelt, zijn mogelijkheden vergroot en trots is.

In 2020 zijn de 45 sw-medewerkers en drie praktijkbegeleiders vanuit WPDA gedetacheerd bij de gemeente. Hierdoor werd al in 2020 een voorzichtige start gemaakt met het werken in de nieuwe aanpak. Omdat de buitendienst en de praktijkbegeleiders deel uitmaken van het projectteam BOR kwamen de partijen in de praktijk al dichter bij elkaar en werden de lijnen korter. Dit maakt dat de overgang naar de nieuwe structuur in 2021 soepel verloopt.

De buitendienst wordt integraal verantwoordelijk voor het gehele beheer van de buitenruimte van Aa en Hunze. Het specialistische werk wordt uitgevoerd door de Buitenteams, de buitendienst medewerkers. Het groenonderhoud in de dorpskernen wordt verzorgt door de Kernteams, de sw-medewerkers. De Kernteams worden aangestuurd door twee opzichters. Binnen de kernteams gaan acht voormannen zorgen voor de dagelijkse aansturing in het veld.
Eind 2020 zijn twee praktijkbegeleiders van WPDA bij de gemeente in dienst gekomen als opzichter. Ook zijn zes voormannen aangenomen die per 1 januari starten.

Om te komen tot passend werk moet de omvang van het onderhoud van het groen in de kernen in verhouding zijn tot het vermogen van de medewerkers. De verwachting is dat door de inzet van meewerkend voormannen efficiënter gewerkt kan worden. De conclusie is dat de werkzaamheden, minus het onderhoud van de begraafplaats in Gasselternijveen, uitgevoerd kunnen worden door de Kernteams. Om de leesbaarheid te vergroten zijn de bestekken omgevormd tot werkomschrijvingen.