Portefeuillehouder
Henk Heijerman

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2021

Omschrijving (toelichting)

Het leefbaarheidsfonds is voor initiatieven van inwonersgroepen ter stimulering en ondersteuning van lokale activiteiten, projecten en (instandhouding van) voorzieningen, die een bijdrage leveren aan het behoud of de verbetering van de leefbaarheid in de gemeente Aa en Hunze.



Toelichting

G

Kwaliteit

Terugblik 2020

Voor het versterken van de leefbaarheid zijn twee subsidieregelingen beschikbaar: Initiatiefnemers kunnen een beroep doen op de provinciale regeling Vitaal Platteland (dorpsinitiatieven) en op het gemeentelijk leefbaarheidsfonds.

In 2020 zijn vanuit Vitaal Platteland de volgende initiatieven financieel ondersteund:
Onderhoud dorpsommetjes Annerveen, bloemenweides in Annerveenschekanaal, bloemrijke bermen in Gasselternijveen, functieverbreding dorpshuis Eext, aanschaf tweedehands bezorgauto Stichting Maaltijdvoorziening Gasselte en omstreken, een podium en overkapping Speulkoel Anloo en interne verbouwing MFC De Spil in Gasselternijveen. Tennisvereniging Schipborg heeft de veldverlichting kunnen verduurzamen en gaat in 2021 de tennisbanen renoveren.

De regeling Vitaal Platteland stopt formeel per 31 december 2020, maar vanwege corona is de aanvraagtermijn verlengd tot 31 december 2021.

Vanuit het leefbaarheidsfonds zijn onder andere de volgende initiatieven financieel ondersteund:
Geanimeerde beelden bij het onderduikershol Anloo, tenten voor de Etstoel in Anloo, het zichtbaar maken van de Semslinie in Annerveenschekanaal, nestkastjes ter bestrijding van de eikenprocessierups in de Broekstreek, toneelverlichting in Eext en Anderen, biljarttafel in dorpshuis Anloo en de varkentjes ter bestrijding van de Japanse Duizendknoop op de ijsbaan in Ekehaar. Tennisclub Annen heeft de kleedkamers kunnen renoveren.