Portefeuillehouder
Bas Luinge

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2023

Omschrijving (toelichting)

Op basis van de Strategienota Toekomst Vakantieparken Aa en Hunze en de uitgevoerde analyse per park ondersteunen we parken, in meer of mindere mate, in hun toekomstplannen. Hierbij maken we heldere keuzes in prioritering op basis van onze uitvoeringsstrategie.



Toelichting

G

Kwaliteit

Terugblik 2020

De in de Strategienota Toekomst Vakantieparken Aa en Hunze 2020-2024 beschreven aanpak bestaat uit een drie sporenstrategie. Deze drie sporen versterken elkaar. Een terugblik op 2020 laat het volgende zien:

Voortgang spoor Vitaliseren in 2020:

  • 3 vakantieparken hebben een aanvraag ingediend voor het provinciaal Recreatie Excellentie Programma. Dit zijn parken die tot de (sub)top van hun segment behoren en willen excelleren. De gemeente heeft een positief advies gegeven en de parken kunnen in 2021 verder met de aanvraagprocedure.
  • naar aanleiding van de parkanalyses zijn er gesprekken geweest met een aantal parken waarbij de toekomstbeelden vanuit park en gemeente verschilden. Inmiddels hebben we duidelijk kunnen aangeven waarom deze parken alleen een recreatieve bestemming hebben en daar overeenstemming over bereikt.  
  • 2 vakantieparken hebben aangegeven te willen uitbreiden. Deze parken willen we in aanmerking laten komen voor ondersteuning door het provinciaal Recreatie Expertteam. Het zijn parken waar ook sprake is van (enige) mate van permanente bewoning. In 2021 wordt dit verder opgepakt. 

Voortgang spoor Transformeren van parken zonder recreatieve toekomst in 2020:

  • De transformatie van pilotpark Holledrift is voltooid. De recreatiebestemming is gewijzigd in een woonbestemming. 
  • Het transformatietraject naar een woonbestemming van pilotpark Mooi Schipborg is verder gevorderd. Het herverkavelingplan van de woningen is klaar en het streefbeeld voor het park staat in de steigers. Er wordt constructief samengewerkt tussen bestuur VvE, gemeente en Taskforce Vitale Vakantieparken
  • Het transformatietraject van pilotpark Eexterkoele verloopt lastig. De inzet van de transformatie is om voor alle recreatiewoningen de functieaanduiding permanent wonen toegestaan te realiseren. Bijna de helft van de reactiewoningen heeft deze aanduiding in 2003 al gekregen. Het organiseren van 1 aanspreekpunt dat alle meningen van de eigenaren vertegenwoordigt is het probleem. Er is een voorstel vanuit de gemeente gedaan om een gelegenheidscommissie van eigenaren samen te stellen waarin alle standpunten vertegenwoordigd worden.

Voortgang spoor Sociale opgave/ondermijning in 2020:

  • in de nasleep van een onveilige situatie op een groot vakantiepark zijn er noodgedwongen bewoners, met of zonder sociale problematiek, verhuisd naar een reguliere woning of passende woon/zorgplek. 

De uitvoeringsagenda Toekomst Vakantieparken 2021-2022 met de prioritering van inzet van capaciteit en middelen is afgerond en zal in januari 2021 ter vaststelling aan het college worden aangeboden.