Portefeuillehouder
Henk Heijerman

Planning
Startdatum: 01-01-2022
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

Het inventariseren van ontbrekende schakels draagt bij aan het optimaliseren van ons fietspadennetwerk. Op basis van de inventarisatie stellen we prioriteiten in de aanleg van ontbrekende schakels. We zetten in op het verhogen van de verkeersveiligheid en we willen proberen om het gebruik van de fiets voor het woonwerkverkeer en de recreatieve doeleinden te stimuleren.



Toelichting

O

Kwaliteit

Terugblik 2020

In 2020 zijn een tweetal fietspaden aangelegd, te weten:

1. Fietspad Amen-Grolloo.  De uitvoering van het fietspad Amen-Grolloo is opgeknipt in twee fasen. Aanleiding hiervoor is het nog niet in eigendom hebben van alle benodigde gronden. In 2020 is de eerste fase vanaf het dorp Grolloo tot de kruising Amerweg/Vredenheim aangelegd. In fase 2 (kruising Vredenheim-aansluiting bestaand fietspad Amen) is de verwerving van alle gronden nog niet afgerond. De uitvoering van fase 2 volgt in 2021.


2. Fietspad Eexterveen-Eexterveenschekanaal (Menweg). Het fietspad langs de Menweg is in 2020 aangelegd en voorziet in een veilige schoolroute voor de leerlingen van Obs de Kameleon vanuit Anner- en Eexterveenschekanaal.

In het kader van optimalisatie schoolroutes is in 2020 gekeken naar mogelijkheden voor een fietsverbinding tussen Spijkerboor en Eexterveen. Er is een tracé studie gemaakt en er zijn gesprekken gevoerd met grondeigenaren om gronden te verwerven. Daarnaast is met diverse partijen overleg geweest om te kijken of de schoolroute kan worden gecombineerd met het voornemen om langs de Hunze (of directe omgeving) een fietstraject aan te leggen. Beiden hebben in 2020 vooralsnog niet geleid tot een positief resultaat. Het onderzoek naar mogelijkheden wordt in 2021 voortgezet zoals aangegeven bij de behandeling van de begroting 2021 in de gemeenteraad.
In het kader van de “kwaliteitsimpuls fietspadennet” zijn in de begroting 2020 vier fietspaden genoemd. In 2020 is de voorbereiding opgepakt voor de kwaliteitsverbetering van de fietspaden Bosweg Anloo en Anloo-Eext. Beide fietspaden bestaan uit een schelpenverharding en worden omgezet naar een beton verharding. In 2020 is het werk aanbesteed en de uitvoering is gepland voor 1ste kwartaal 2021. Voor verbetering van het fietspad Grolloërwal zijn gesprekken gevoerd met Staatsbosbeheer om te kijken of een extra beleving van de omgeving onderdeel kan zijn van de kwaliteitsverbetering van het fietspad. Dit krijgt in 2021 een vervolg. Kwaliteitsverbetering van het vierde fietspad (Balloërveld) is nog onderwerp van gesprek in verband met verschil van inzicht met de grondeigenaar Staatsbosbeheer.