Portefeuillehouder
Bas Luinge

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

In de ontwikkelagenda Passend onderwijs Noord en Midden Drenthe NMD is afgesproken dat gemeente, onderwijs en zorgaanbieders een gezamenlijke visie afspreken, waarin normalisatie de basis is en zorg indien nodig aansluit op het onderwijs.



Toelichting

O

Kwaliteit

Terugblik 2020

De basisscholen in Gasselternijveen en het Kindcentrum de Marke in Gieten zijn gestart met de voorbereidingen van  de pilot ‘Kansen voor kinderen’ dat in 2021 uitgevoerd gaat worden. Het doel van Kansen voor kinderen is dat kinderen zich zo goed mogelijk ontwikkelen op zowel sociaal emotioneel als cognitief niveau. Daarvoor is de natuurlijke omgeving van het kind, zoals gezin, school en het lokaal ondersteuningsnetwerk beter toegerust.  Door o.a. het inzetten van gezinsconsulenten voor het onderhouden van constructief contact met ouders.

Op de basisscholen in Gasselternijveen is ‘Yoop’ (Yorneo ondersteuning onderwijs personeel) voortgezet’. Doel is het realiseren van een positief leerklimaat, zodat alle kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.  Leerkrachten zijn ondersteund bij ingewikkelde vragen over afwijkend gedrag en groepsprocessen in de klas. Hierdoor verbetert het schoolklimaat en ontwikkelen kinderen zich beter. De individuele ondersteuning door jeugdhulp vermindert met deze aanpak. In 2021 gaan we met onderwijs en zorgaanbieders nieuwe afspraken maken over de taakverdeling gemeente-onderwijs.  Beide projecten moeten uiteindelijk een geïntegreerde aanpak opleveren.