Portefeuillehouder
Co Lambert

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

Kern van de transformatie is de menselijke maat en de burger aan zet. We sluiten aan bij initiatieven van inwoners om mogelijke problemen vroeg te signaleren en te voorkomen. Door middel van pilots, willen we de kracht van onze inwoners versterken. Niet door de werkzaamheden over te nemen, maar in de rol van stimuleren en faciliteren. Een voorbeeld is de dorpscoördinator in Grolloo en de sociale huiskamer voor ouderen in Gasselternijveen. Ook meten we doorlopend de effectiviteit van deze initiatieven.



Toelichting

O

Kwaliteit

Terugblik 2020

Huiskamers voor ouderen
In onze gemeente zijn er inmiddels 9 huiskamers voor ouderen. Een laagdrempelige ontmoetingsplek, niet alleen gericht op het tegengaan van eenzaamheid, maar ook het ontlasten van mantelzorgers en het signaleren van problemen. De huiskamer in Gasselternijveen is er ook voor kwetsbare ouderen die anders naar de geïndiceerde dagbesteding zouden gaan. De inschatting is dat dit heeft geleid tot een kostenbesparing van circa € 40.000,--.

Armoedebeleid
Begin 2020 heeft de Raad ingestemd met de notitie “Zelf weer aan het stuur”. In deze notitie staan verschillende uitvoeringsinitiatieven die dit jaar verder uitgewerkt zijn:

  • Vroegsignalering: Hierin werken we samen met Attenta, GKB, Impuls en WPDA om schulden vroegtijdig te signaleren en inwoners pro actief een hulpaanbod te bieden. De implementatie zal spoedig plaatsvinden.
  • Alle jongeren ontvangen enkele maanden voor hun 18e verjaardag het Nibud boekje “18 en dan?”. In dit boekje staat een overzicht van allerlei zaken waar zij mee te maken kunnen krijgen. Zoals informatie over studeren, op jezelf wonen, zorgverzekeringen en toeslagen die je kunt aanvragen.
  • We zijn aangesloten bij de landelijke communicatie campagne “Kom uit je schuld”.
  • Deelnemers armoedepact weten elkaar steeds beter te vinden waardoor onze inwoners sneller en effectiever geholpen worden.
  • De conferentie van het armoedepact kon vanwege corona helaas niet georganiseerd worden.
  • Samen met de partners in het kindpakket blijven we onverminderd inzetten op het vinden en ondersteunen van kinderen in armoede.

In het najaar zijn 13 energiecoaches opgeleid om inwoners met een smalle portemonnee direct te laten profiteren van lagere energielasten.

Goede start/nu niet zwanger
In 2020 is een lokale coalitie gestart. Ketenpartners (Icare, verloskundigepraktijk Simons en flow, Attenta, Impuls, MEE, VWNN, bibliotheek, Kraamzorg groene kruis, kinderopvang, dorpscoöperatie), werken samen om vrouwen te informeren, adviseren en ondersteunen op het gebied van de kinderwens. Met Goede start hebben we als doel om kwetsbare gezinnen eerder in beeld te hebben. De basis is gelegd voor dit onderwerp in 2020. In 2021 zullen de eerste resultaten zichtbaar worden.
Doelstellingen van de coalitie:

  • Een gezonde volgende generatie
  • Een positief stimulerend en ondersteunend opvoedklimaat
  • Verhogen zelfredzaamheid van gezinnen


Aan de slag met Preventie Gieterveen
Er is een werkgroep gevormd i.s.m. Stichting Attenta, Tinten Impuls en GGD. De werkgroep heeft 4 thema's ontwikkeld; sociale verbinding, mobiliteit, opgroeien en positief gezond ouder worden. Vanwege corona zal de terugkoppeling naar de inwoners en het uitvoeren van activiteiten worden opgeschoven naar 2021.

Sport - en beweegakkoord
Er is een sport - en beweegakkoord ontwikkeld i.s.m. (sport)verenigingen en organisaties uit de gemeente. Hierin zijn 6 ambities opgenomen; duurzame sport - en beweeginfrastructuur, iedereen kan meedoen met sport en bewegen, positieve sport -en beweegcultuur, vaardig in bewegen, vitale sport - en beweegaanbieders en topsport die inspireert. Het realiseren van de ambities uit het akkoord zal in 2021 plaatsvinden.