Portefeuillehouder
Anno Wietze Hiemstra

Planning
Startdatum: 01-01-2021
Einddatum: 31-12-2022

Omschrijving (toelichting)

De gemeente Aa en Hunze is een recreatiegemeente. We voeren daarom een actief handhavingsbeleid tegen permanente bewoning van recreatieverblijven op vakantieparken met een recreatieve toekomst.



Toelichting

R

Kwaliteit

Terugblik 2020

Handhaving tegen bestaande strijdige permanente bewoning van recreatieverblijven is gefaseerd uitgevoerd en op meerdere parken. Er zijn o.a. dwangsommen opgelegd en een aantal bewoners is op eigen kracht of met ondersteuning verhuisd naar een reguliere woning binnen of buiten de gemeente. Strijdige permanente bewoning van recreatieverblijven mag niet vanuit het bestemmingsplan. Maar daarnaast gaat permanent wonen en toerisme op een vakantiepark niet samen. De beleving van een toerist is totaal anders dan de beleving van iemand die er permanent woont(/werkt). Het handhaven heeft bijgedragen aan het doel: op een vakantiepark met een toeristische meerwaarde is geen plek voor wonen.

De handhaving van de naleving van de Corona-maatregelen  vergde van alle handhavers, dus inclusief handhavers PBR (Permanente Bewoning Recreatieverblijven) in 2020 veel tijd en capaciteit.

Het effect van het verder aangescherpte gedoogbeschikkingsysteem is goed merkbaar. Er was in 2020 wederom een afname in het aantal nieuwe inschrijvingen op vakantieparken.