De invoering van de Omgevingswet op 1-1-2023 vraagt een aanzienlijke inspanning van onze gemeente, waarbij een programmatische aanpak past. Bij de implementatie van de Omgevingswet en de uitwerking van de instrumenten van de Omgevingswet vormen de door de raad vastgestelde Leidende principes het uitgangspunt. Daarnaast heeft de gemeenteraad de verplichting om binnen drie jaar na de inwerkingtreding van de Omgevingswet een omgevingsvisie vast te stellen die voldoet aan de inhoudelijke en digitale eisen van de Omgevingswet. Gelet op de gewenste samenhang en co-creatie met de samenleving moeten we daarmee tijdig een start maken.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

Aan de hand van het uitvoeringsprogramma implementatie Omgevingswet is in 2022 hard gewerkt om te voldoen aan de minimale eisen voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet. In november 2022 werd bekend dat de invoering van de Omgevingswet opnieuw is uitgesteld tot (voorlopig) 1 juli 2023. 

In 2022 zijn door de raad de volgende verordeningen vastgesteld die in werking treden op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt:
- de Nadeelcompensatie-verordening
- de APV en de Verordening Toeristenbelasting
- de Erfgoedverordening

De Omgevingswet brengt nieuwe werkwijzen met zich mee. Vergunningprocedures worden korter en het vooroverleg belangrijker. Ook komt er een nieuw digitaal loket, waar de vergunningen kunnen worden ingediend. Met deze nieuwe werkwijzen is in 2022 veelvuldig geoefend en getest. 

Ook is een werkboek Participatie tot stand gekomen, dat uitstekend gebruikt kan worden door inwoners en ambtenaren onder de werking van de Omgevingswet.