Voortgangsrapportages Grondbeleid

Voortgangsrapportage exploitatie Uitbreiding bedrijventerrein Bloemakkers Gieten

Terug naar navigatie - Voortgangsrapportage exploitatie Uitbreiding bedrijventerrein Bloemakkers Gieten

1. Grondexploitatie

1.1 Omschrijving exploitatie
Op 25 november 2009 is door de gemeenteraad het bestemmingsplan Uitbreiding bedrijventerrein Bloemakkers te Gieten met bijbehorende exploitatieopzet vastgesteld. Ten behoeve van de beeldkwaliteit van het bedrijventerrein Bloemakkers en met name ten behoeve van de zone langs de N34, zijn aanvullende beeldkwaliteitseisen vastgesteld die als bijlage bij de bestemmingsplan-toelichting zijn toegevoegd.

Het exploitatiegebied omvat de gronden in het bestemmingsplan uitbreiding bedrijventerrein Bloemakkers waarvan een deel reeds is uitgegeven en bebouwd. Dit betreft dus het reeds bestaande bedrijventerrein Bloemakkers.

De exploitatie van het bestemmingsplan Uitbreiding bedrijventerrein Bloemakkers is een samenvoeging van 4 exploitatiecomplexen te weten: ‘Uitbreiding Bloemakkers Gieten’, ‘Bloemakkers Gieten’, ‘Bloemakkers 2004’ en ‘Dressuurcentrum Gieten’. De boekwaarden van deze complexen zijn daarmee opgenomen in de exploitatie ‘bestemmingsplan uitbreiding bedrijventerrein Bloemakkers’.

Naast de grondexploitatie Nooitgedacht te Rolde kent de grondexploitatie uitbreiding Bedrijventerrein Bloemakkers een aanzienlijk volume, namelijk een omzet van ruim € 4 miljoen. Gelet op de omvang en de looptijd is een doorlopende actualisatie van de grondexploitatie gewenst.

 

1.2 Exploitatieperiode
De looptijd van de exploitatie was aanvankelijk van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2018. In 2014 is door bureau Louter een marktonderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek dat de geprognosticeerde afzetsnelheid lager is dan oorspronkelijk begroot. Dit heeft geleid tot een verlenging van de exploitatieperiode tot 31 december 2030.
De kavelverkoop op Bloemakkers is sinds 2018 echter weer op gang gekomen en de belangstelling voor bedrijfskavels is enorm toegenomen. Door de recente verkopen en reserveringen is de verwachte looptijd van de exploitatie behoorlijk afgenomen. De resterende kavelverkopen zijn, op basis van het uitgiftetempo dat in een marktonderzoek van bureau Louter is aangegeven over de periode van 2022 tot en met 2023 gefaseerd. Naar verwachting kan de exploitatie dan ook in 2023 of 2024 worden afgesloten.

1.3 Bouwprogramma
Op 27 oktober 2009 is een verkaveling vastgesteld.  In gesprek met geïnteresseerden probeert de gemeente voortdurend maatwerk te leveren. Regelmatig vindt daardoor ook een herverkaveling plaats. Op basis van de huidige verkaveling is het totale gebied verdeeld in 23 locaties  voor de bouw van een bedrijfspand. Het betreft overigens een flexibele verkaveling, met andere woorden, indien nodig kan maatwerk worden geleverd.

2 Samenvatting van de stand van zaken per 31 december 2022

2.1 Kavelverkoop

Verkochte kavels in 2022

  • Kavel 3
  • Kavel 7
  • Kavel 14a
  • Kavel 14b
  • Kavel 18   (intern ten behoeve van nieuwbouw buitendienst gemeente Aa en Hunze)

Nog vrije kavels

  • Kavel 1

De kavelverkoop op Bloemakkers blijft een continu proces. De verkavelingskaart is een dynamische kaart vanwege het leveren van maatwerk. De meest actuele kaart is te vinden op de website van de gemeente.

2.2 Bouw en woonrijp maken
Het plan is volledig bouwrijp. Zodra de laatste kavel bebouwd is, zullen de laatste woonrijp activiteiten worden uitgevoerd. Hiervoor is nog ca € 50.000 beschikbaar.

3 Risico’s

3.1 Aankooprisico’s
Er zijn geen aankooprisico’s aanwezig.

3.2 Afzetrisico’s
Op één kavel na zijn in 2022 alle nog vrije kavels verkocht. De verwachting is dan ook dat eind 2023 voor de laatst overgebleven kavel een koper is gevonden. Het afzetrisico is laag.

3.3 Bodemverontreinigingsrisico
Er is geen bekend risico meer voor een bodemverontreiniging. Voor toekomstige kavelverkopen is in 2017 en 2018 een actualisatie van bodemonderzoeken uitgevoerd.

3.4 Planschaderisico
Er is geen risico voor planschade meer.

3.5 Renterisico
Door de nieuwe BBV regels m.b.t. het grondbedrijf is een wijziging doorgevoerd in de verslaggevingsregels m.b.t. de rentetoerekening. Dit betekent dat de gehanteerde rentevoet dient aan te sluiten op de werkelijk betaalde rente. Voor 2020 was dat percentage 1%. Per 2021 is dit verlaagd naar 0,25% Een lage rente leidt tot een lager renterisico binnen de grondexploitatie. Ook de dalende boekwaarde zorgt voor een lager renterisico.

4 Strategie en prognose
De raad heeft d.d. 25 juni 2014, ons college de ruimte gegeven de verkoopprijs van de bedrijfsgrond op Bloemakkers zodanig te stellen dat deze, eventueel niet geheel kostendekkend, leidt tot een grotere kans op verkoop.
Verder zal de gemeente blijven inzetten op  het leveren van maatwerk voor wat betreft de kavelindeling (het maximaal afstemmen op de wens van de koper).

 

Voortgangsrapportage exploitatie Nooitgedacht

Terug naar navigatie - Voortgangsrapportage exploitatie Nooitgedacht

1 Grondexploitatie 

In deze voortgangsrapportage wordt informatie gegeven over de exploitatie van plan Nooitgedacht. Bij deze rapportage wordt ook een extern opgestelde actualisatie van de grondexploitatie geleverd.

1.1 Omschrijving exploitatie

Op 22 oktober 2003 is door de gemeenteraad van Aa en Hunze het bestemmingsplan Rolde-Zuid goedgekeurd. Op 7 juni 2004 is er een samenvoeging geweest met een herziening van het plan (volgens artikel 30 WRO). In 2016 is het bestemmingsplan geactualiseerd.

Op basis van het geldende bestemmingsplan heeft Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten de oorspronkelijke stedenbouwkundige visie herijkt en heeft een tweede herijking in 2014 plaatsgevonden.

Kaart Bestemmingsplan 2016

Door de Raad is in haar vergadering van 19 februari 2014 het stedenbouwkundig plan vastgesteld. Daarbij zijn de marktadviezen die gegeven zijn in het onderzoeksrapport van Companen verwerkt. Ten behoeve van het waarborgen van een beeldkwaliteit heeft de raad (eveneens op 19 februari 2014), het aangepaste Beeldkwaliteitsgedacht/Rolde-Zuid vastgesteld.

2 Woningbouwprogramma
Het door de Raad vastgesteld woningbouwprogramma voorziet in totaal in ca. 280 woningen, waarvan vanaf 2023 nog 55 te realiseren in 3 jaar, dus tot en met 2025. Inmiddels zijn er totaal 225 kavels verkocht. Op het grootste deel van deze kavels is ook al een woning gerealiseerd. De verdeling over de verschillende woningcategorieën (waaronder ca 30% in de sociale huur en koop) wordt daarbij als marktconform beoordeeld.

2.1 Gerealiseerde kavelverkoop in 2022.
In totaal zijn er 30 kavels verkocht in 2022. Voor de komende 3 jaar wordt uitgegaan van een afzet van gemiddeld 18 kavels per jaar.

Er zijn 17  kavels voor vrijstaande woningen verkocht, 8 kavels voor 2 onder 1 kap woningen en 5 kavels voor starterswoningen. De verkochte kavels voor vrijstaande woningen liggen verspreid over het plan in de deelgebieden “wonen in het bos (10 kavels), “wonen aan de Brinken”(4  kavels) en “wonen op de Es” (3 kavels).

De kavels voor de 2 onder 1 kap woningen en de starterswoningen liggen alle op de brinken

2.2 In ontwikkeling in 2022.

Binnen het plangebied kennen we twee type kavels. De vrije kavels voor de bouw van een particuliere vrijstaande woning en kavels ten behoeve van projectmatige ontwikkeling. De vrije kavels worden via een makelaar verkocht. 

Aan projectmatige kavels zijn er 22 kavels verkocht waarvan het merendeel in 2022 is bebouwd en opgeleverd c.q. nog in aanbouw is. Voor de nog beschikbare 8 kavels is een grondaanbieding aan een ontwikkelende partij gedaan. Het betreft de onderstaande grondaanbieding.

1)    Grondaanbieding aan ontwikkelende partij voor de bouw van 2 x 4 geschakelde (rug-aan-rug) woningen in deelgebied 3.0. Deze energiezuinige woningen zijn in samenwerking met een landschapsarchitect in de openbare ruimte ingepast en vormen de afronding van het gebied rond de kinderboerderij. De woningen zijn in 2022 in de verkoop gegaan en eind 2022 alle 8 verkocht. Start bouw is gepland voor begin 2023.

De termijn voor de in 2021 aan ontwikkelende partij gedane grondaanbieding in deelgebied 3.1 voor de bouw van 5 vrijstaande woningen was in 2022 verlopen. Het is ontwikkelende partij helaas niet gelukt de 5 woningen te verkopen. Ontwikkelende partij heeft de verkoop gestaakt en ziet af van verdere ontwikkeling. Deze vijf kavels worden opnieuw aan ontwikkelende partijen (volgens Didam-arrest) aangeboden.


2.3 Samenwerking De Trans

De Trans heeft in 2016 aangegeven zich te kunnen vinden in de herijking van de plannen, en daarmee ook in de visie op de (beperkte) spreiding van zorg wonen over het plan. De daarvoor noodzakelijke grondruiling (met gesloten beurs) is afgerond en in 2018 bij de notaris gepasseerd.

Eind 2019 zijn alle, door de gemeente te verzorgen sloop, woningen van De Trans gesloopt. Begin 2020 heeft de sloper de laatste percelen “schoon” opgeleverd.

2.4 Samenwerking Corporaties

Aan Woningstichting De Volmacht in Gieten zijn gronden aangeboden voor de bouw van 12 sociale huurwoningen. De Volmacht heeft de opdracht verstrekt om 2 rijen van 6 woningen op deze locatie te bouwen. De bouw is gestart in 2020 en de woningen zijn in maart 2021 opgeleverd. Op dit moment zijn er geen plannen om binnen Nooitgedacht meer sociale huurwoningen te gaan bouwen.

3 Overzicht stand van zaken
Op de onderstaande kaart is aangegeven welke kavels inmiddels zijn verkocht (licht-paars en gearceerd) en welke in reservering (licht-groen) zijn gegeven. De donkerblauwe kavels zijn vrije kavels. De lichtblauwe zullen worden aangeboden door ontwikkelende partijen.

 

4 Risico’s

4.1 Aankooprisico

Aankooprisico’s voor grondaankopen ten behoeve van het bestemmingsplan gebied zijn niet meer aanwezig. In 2014 is, na overleg met de provincie, besloten boscompensatie toe te passen voor de ontwikkeling Nooitgedacht. De compensatie kan deels binnen de wijk worden gerealiseerd. Voor de resterende compensatie wordt gezocht naar geschikte percelen in de nabije omgeving. Voor de aankoop van extra gronden is nu € 865.000 opgenomen. Dat bedrag is opgenomen naast de reeds beschikbare gelden voor de benodigde inrichting, aanplant en het onderhoud.

4.2 Afzetrisico
In 2019 heeft Companen, mede naar aanleiding van een vraag van de externe accountant, een nieuw marktonderzoek uitgevoerd voor Nooitgedacht. De afzetsnelheid in de grondexploitatie is hier op afgestemd. In 2020, 2021 en 2022 is deze geprognosticeerde afzet ruim behaald.

4.3 Bodemverontreiniging risico
In het te exploiteren gebied is geen verontreinigingsrisico aanwezig.

4.4 Planschaderisico
Binnen deze exploitatie niet aan de orde.

4.5 Renterisico
De BBV schrijft regels voor m.b.t. de rentetoerekening. Dit betekent dat de gehanteerde rentevoet dient aan te sluiten op de werkelijk betaalde rente.  Vanaf 2021 is dit 0,25%. Een lage rente leidt tot een lager renterisico binnen de grondexploitatie omdat een langere looptijd minder financiële gevolgen heeft.
De boekwaarde neemt de laatste jaren ook af. Dit zorgt ook voor een lager renterisico.

4.6 Uitvoeringsrisico
Voor de kostenstijging vanaf 2023 wordt uitgaan van 7%. De verwachte uitgaven zijn mede daarom opnieuw beoordeeld en daar waar nodig geactualiseerd. De gemiddelde kostenstijging over de afgelopen 5 jaren voor het bouwrijp maken van terreinen was afgerond 7%. In 2022 was de kostenstijging met 14% bijzonder hoog. Gelet op de huidige drukte in de bouw, het gebrek aan bouwmaterialen en personeel en de daaruit voortkomende stijging van de bouwkosten lijkt een kostenstijging ook de komende jaren reëel. Voor de langere termijn wordt in de exploitatie dan ook rekening gehouden met een kostenstijging van gemiddeld 7% per jaar. 

5. Strategie en prognose

5.1 Ontwikkelingen binnen het plan

In 2020 is een eerste aanzet gegeven aan de ontwikkeling van deelgebied de Es. Daarvoor is aan een viertal regionaal geselecteerde architectenbureaus gevraagd hun ruimtelijke visie te geven over de Es waarbij de architectonische gaafheid centraal moet staan. De Stuurgroep Nooitgedacht heeft in haar overleg van 3 februari 2021 besloten het verdere traject in te gaan met INBO architecten uit Heerenveen. In 2022 is INBO, samen met een landschapsarchitect gestart met het stedenbouwkundige ontwerp. Het plangebied “Wonen aan de Es” is gebaseerd op een Drents es-dorpen landschap en biedt ruimte aan 42 woningen. In het verlengde van het stedenbouwkundige plan heeft INBO een aanvulling op het liggende beeldkwaliteitsplan opgesteld. Deze aanvulling  beschrijft de richtlijnen waarbinnen de gewenste stedenbouwkundige, architectonische en landschappelijke uitwerking moet plaatsvinden en is in overleg en samenspraak met de commissie Welstand tot stand gekomen. Het plan biedt zowel ruimte aan particuliere bouw als aan projectmatige bouw. De eerste kavels zullen begin 2023 worden uitgegeven. 

5.2 Financiële stand van zaken en prognose

De inkomsten in 2022 zijn hoger dan de vooraf geprognotiseerde inkomsten. Er zijn meer kavels verkocht dan geprognotiseerd (30 verkocht tegen 29 begroot) . De uitgaven waren in 2022 lager dan begroot. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de gronden voor de boscompensatie nog niet zijn aangekocht.

De opbrengsten waren in 2022 bijna  € 2.800.000 hoger dan de uitgaven. De boekwaarde van Nooitgedacht is hierdoor in 2022 verder afgenomen en het risico is verlaagd. Evenals in voorgaande jaren wordt bij de jaarrekening een actualisatie van de grondexploitatie opgesteld. Conform wet en regelgeving wordt in 2022 € 1,7 mln. aan winst genomen.

5.3 Overzicht nog uit te voeren werkzaamheden
Het plangebied delen "het Bos" en "de Es" zijn volledig bouwrijp gemaakt.  Inmiddels zijn en worden delen van deze gebieden woonrijp gemaakt. Wegen worden her-bestraat en definitief ingericht. Met het woonrijp maken van straten volgen we de bouw. Zodra in een straat geen bouwactiviteiten meer zijn wordt de straat definitief ingericht. Onder deze werkzaamheden valt ook de aanleg van groen. 

De komen jaren ligt de nadruk op het woonrijp maken van De Es.

Voortgangsrapportage exploitatie wijzigingsplan Gieterveen-locatie Oostermoer

Terug naar navigatie - Voortgangsrapportage exploitatie wijzigingsplan Gieterveen-locatie Oostermoer

1 Grondexploitatie

1.1 Omschrijving exploitatie
Op 13 april 2011 is door de gemeenteraad van Aa en Hunze de grondexploitatie van het wijzigingsplan Gieterveen Dorp – locatie Oostermoer, vastgesteld. Met dit besluit is een krediet beschikbaar gesteld voor de realisatie van het wijzigingsplan.

Het college van burgemeester en wethouders van Aa en Hunze heeft op 31 januari 2012 het wijzigingsplan “Gieterveen dorp – locatie Oostermoer” vastgesteld. Het wijzigingsplan betreft een planologische regeling ten behoeve van woningbouw op de locatie van de voormalige 'Samenwerkingsschool Oostermoer' op de hoek van de Meertensweg en de Broek in Gieterveen. De locatie ligt midden in het dorp. In de omgeving van de inbreidingslocatie liggen voornamelijk woningen. Aan de westzijde bevindt zich een begraafplaats.

1.2 Exploitatieperiode
Van het plangebied Gieterveen dorp – locatie Oostermoer is een exploitatieopzet gemaakt, die door de raad is vastgesteld op 13 april 2011. De looptijd van de grondexploitatie is in eerste instantie op 5 jaar gezet, ingaande 1-1-2010 en later door een stagnerende woningmarkt verlengd naar 2022.

1.3 Woningbouwprogramma
Als programma worden er in totaal 6 woningen gebouwd, waarvan 4 halfvrijstaande woningen koop en 2 vrije sector koopwoningen. De woningen kunnen worden gerealiseerd in particulier opdrachtgeverschap of in projectmatige vorm.

Globale begrenzing inbreidingslocatie

2 Samenvatting van de stand van zaken per 31 december 2022

2.1 Wijzigingsplan
Het wijzigingsplan “Gieterveen dorp – locatie Oostermoer” is op 31 januari 2012 vastgesteld. Het wijzigingsplan is onherroepelijk vanaf 29 maart 2012.

 

 

geldende verkaveling

2.2 Bouw en woonrijp maken
In 2020  nam de belangstelling voor de kavels toe en is het gehele plangebied bouwrijp gemaakt. Het plangebied wordt in 2023 verder woonrijp gemaakt hiervoor is nog 10.000 opgenomen. 

2.3 Afsluiten grondexploitatie

De laatste kavel is in 2022 verkocht, Alle bouw en woonrijp werkzaamheden zijn zo goed als afgerond. Zoals hierboven aangegeven wordt nog een bedrag gereserveerd voor de laatste werkzaamheden. De grondexploitatie wordt bij de jaarrekening 2022 afgesloten met een positief resultaat van € 28.820.