De huidige cultuurnota loopt op 31 december 2021 af. Een aantal activiteiten wordt gefinancierd vanuit een incidenteel budget met dezelfde looptijd als de cultuurnota. Dit zijn activiteiten zoals het ondersteunen van de festivals die in onze gemeente jaarlijks plaats vinden, de bekostiging van de moties van de gemeenteraad met betrekking tot het muziekonderwijs en het ondersteunen van vernieuwende projecten op het snijvlak cultuur - sociaal domein. Met het aflopen van de looptijd van de cultuurnota valt ook de bekostiging van deze activiteiten weg.

In de afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen binnen de culturele sector verder gegaan, zowel op landelijk, provinciaal als lokaal niveau. Dit zijn ontwikkelingen zoals cultuureducatie in het onderwijs en het bibliotheekwerk (landelijk), de inzet van de provincie op activiteiten op het snijvlak cultuur - economie en het ontstaan van nieuwe lokale initiatieven. Daarnaast gaan we als gemeente zelf aan de slag met ons subsidiebeleid. Dit vraagt om een herijking van het huidige cultuurbeleid, opgesteld in samenwerking met de culturele sector in onze gemeente.

 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022 

Op 15 september 2022 heeft de gemeenteraad de nieuwe cultuurnota 'Cultuur verbindt 2022 - 2025' vastgesteld. Deze cultuurnota is met inbreng van culturele organisaties en inwoners uit de gemeente opgesteld. In de nota worden een groot aantal uitvoeringspunten benoemd die de komende 3 jaar uitgevoerd gaan worden zoals het deelnemen aan het Volwassenfonds Sport en Cultuur, het ondersteunen van projecten waarbij cultuur ingezet wordt om maatschappelijke thema's onder de aandacht te brengen en het herijken van de subsidieregels amateurkunst.