Platteland en stad vullen elkaar op vele gebieden aan. Dunbevolkte gebieden met kleine kernen vullen de gewenste rust en ruimte van de stedeling in. Ook zorgen dunbevolkte gebieden voor economische dragers zoals voedsel, natuur en recreatie. Anderzijds bieden de steden veel waarde voor het platteland, bijvoorbeeld door het economische en culturele aanbod. Het platteland kan de drager worden voor nieuwe economische ontwikkelingen, productie van voedsel in de regio, het opwekken van duurzame energie en klimaatadaptatie. We moeten ons ook realiseren dat het platteland niet als enige de oplossing is voor nationale vraagstukken en uitdagingen.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

De P10 is een netwerkorganisatie van inmiddels 31 plattelandsgemeenten. In P10 verband is een agenda Vitaal Platteland opgesteld en aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze lobby agenda is bedoeld om het platteland beter in beeld te krijgen bij de politiek en ambtelijk Den Haag.  
In 2022 zijn zomer- en wintersessies georganiseerd, waarbij de gemeente ook aanwezig is geweest. Deze netwerkbijeenkomsten dragen bij aan elkaar beter leren kennen en de gezamenlijke lobby richting Den Haag. In 2023 is de gemeente Aa en Hunze gastheer van de zomersessie, waarbij alle 31 P10 gemeenten worden uitgenodigd.