Aa en Hunze wil een duurzame gemeente zijn en draagt onder meer bij aan de lange termijn doelstellingen van het klimaatakkoord. Tot en met 2022 zijn voor duurzaamheid middelen gereserveerd in de begroting, maar ook daarna zijn inspanningen nodig. Onze laatste duurzaamheidsvisie is opgesteld in 2012 en is herijkt tot 2018. Door de nieuwe ontwikkelingen en de veranderende rol die we als gemeente krijgen op onderwerpen als de RES, warmtetransitie, duurzame mobiliteit, circulaire economie, klimaatadaptatie en biodiversiteit is de duurzaamheidsvisie niet langer geschikt als vertrekpunt. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

We hebben de duurzaamheidsvisie uit 2018 en de uitvoering het afgelopen jaar geëvalueerd. Omdat de uitgangspunten van de oorspronkelijke visie nog actueel zijn is besloten om de visie te herijken. Als tussenstap is het vigerend beleid en de lopende projecten gebundeld in een uitvoeringsprogramma voor 2022-2023 en is een startnotitie voor de herijking van de visie duurzaamheid opgesteld. Deze is vastgesteld door het college en eind 2022 ter informatie aangeboden aan de raad. 
Er zijn rijksmiddelen beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het klimaatakkoord en het verder ontwikkelen van een aanpak bestrijden energiearmoede.