In de duurzaamheidsvisie van de gemeente staat dat we het energieverbruik in 2025 willen halveren ten opzichte van 2014. In het klimaatakkoord is afgesproken dat ook de gebouwde omgeving CO2 moet reduceren en op termijn van het aardgas af moet. Met de corporaties zijn prestatieafspraken gemaakt over het bereiken van die doelen. In de particuliere woningvoorraad is het ingewikkelder om die transitie in te zetten. Door middel van stimuleringsactiviteiten worden woningeigenaren verleid om hun woning te verduurzamen.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

Het afgelopen jaar hebben we, middels de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW), inwoners ondersteund met het nemen van laagdrempelige energiebesparingsmaatregelen, zoals warmtescans en bespaartassen. Huurders hebben een energiemonitor ontvangen van de woningcorporaties. . Het aantal inwonersinitiatieven gericht op energie is gegroeid van 6 naar 10 actieve groepen. Uitgangspunt is dat de warmtetransitie betaalbaar moet zijn. Daarom kiezen we voor een stapsgewijze verduurzaming op natuurlijke momenten en ligt de nadruk de eerste jaren op isolatie. Daarnaast is gestart met de verkenning verduurzaming gemeentelijke en maatschappelijk vastgoed.  

Er gaat extra aandacht uit naar het bestrijden van energiearmoede. Daarvoor werken sociale partners, energiecoaches, energie initiatieven en woningcorporaties samen