Gemeenten zijn volgens het ontwerp Klimaatakkoord de regisseurs van de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving. Samen met vastgoedeigenaren, bewoners, netbeheerders en medeoverheden moeten zij een transitievisie warmte klaar hebben. Daarin staan voorstellen voor duurzaam aardgasvrij verwarmen en koken. De Transitievisie Warmte geeft richting in de aanpak. Het bevat ook een wijk-voor-wijkstappenplan die alle partijen houvast geeft voor de planning. Daarna volgen uitvoeringsplannen op wijk- of dorpsniveau.

De Transitievisie Warmte kent een relatie met de Regionale Energie Strategie (RES) vanwege het verdeelvraagstuk over beschikbare warmtebronnen in de regio. 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

De raad heeft in februari 2022 de Transitievisie Warmte voor Aa en Hunze vastgesteld. De Transitievisie omvat de gehele gebouwde omgeving. Er is gekozen voor een aanpak van de verduurzaming op basis van natuurlijke momenten. Er zijn dus geen specifieke dorpen/wijken uitgekozen en uitvoeringsplannen opgesteld. Als gemeente stimuleren en faciliteren we inwoners, ondernemers en stichtingen/verenigingen. We werken samen met onder andere provincie, gemeenten, bedrijven, Drents Energie Loket en lokale energie initiatieven. Afgelopen jaar is uitvoering gegeven aan dit beleid middels verschillende projecten en activiteiten, zoals de Proeftuin Energie armoede, de inzet van energiecoaches en een energieloket op locatie.