Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. Zij zijn laaggeletterd. Van deze groep heeft 65% Nederlands als moedertaal. Laaggeletterdheid leidt ertoe dat mensen niet goed mee kunnen doen in de samenleving. Zij hebben een grotere kans op werkloosheid, een slechtere gezondheid en problemen in het dagelijks functioneren, zoals het invullen van formulieren enz. Samen met verschillende organisaties willen we het aantal laaggeletterden verminderen. De aanpak is zowel gericht op het voorkomen van laaggeletterdheid als de bestrijding ervan.

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

 

WPDA constateert dat meer cliënten dan voorheen aangeven dat zij moeite hebben met lezen en schrijven.  Met de taalmeter wordt beoordeeld of er sprake is van laaggeletterdheid.  Indien laaggeletterdheid wordt geconstateerd worden cliënten aangemeld bij het Taalhuis. Aanscherping van het proces en de mogelijkheden zijn onderwerp van gesprek met het Taalhuis. 

Afgelopen jaar hebben veel vrijwilligers van het taalhuis zich met veel passie ingezet om mensen met een taalachterstand te ondersteunen. Veel vrijwilligers helpen bijvoorbeeld mensen met een NT2 achtergrond (dit zijn mensen die Nederlands als tweede taal willen leren). Het bereiken van specifiek de NT1 doelgroep blijft lastig, de grootste winst valt te behalen door samen te werken met (lokale) partners zoals bijvoorbeeld werkgevers en gezondheidsprofessionals. Hier moet in 2023 meer aandacht aan worden besteed.