Op  basis van de landelijke nota gezondheidsbeleid 2020-2024 is een nieuwe nota geschreven die wij de komende jaren uitvoeren. Met onze visie sluiten we aan op die van het Rijk: een brede kijk op gezondheid vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid.  

 

Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

Nota  gezondheidsbeleid vastgesteld

De nota 'Gezondheidsbeleid Samen Gezond in Aa en Hunze'2022-2025 is vastgesteld.  Hierin staat beschreven hoe we de komende jaren invulling gaan geven aan het bevorderen van de gezondheid van onze inwoners. Vanuit meerdere beleidsterreinen is beschreven wat we doen en waar we de komende periode extra op willen inzetten.  Vijf doelen staan centraal: 

  1. Het realiseren van een gezonde fysieke en sociale leefomgeving
  2. Het verkleinen van gezondheidsachterstanden
  3. Het stimuleren en behouden van een gezonde leefstijl
  4. Het bevorderen van het (mentaal) welbevinden.
  5. Vitaal ouder worden.

Goede Start

Na Corona is de coalitie Goede Start weer fysiek bij elkaar gekomen. Deze coalitie bestaat uit ketenpartners die gelijkwaardig samenwerken aan het versterken van de eerste 1000 dagen van een kind, zowel vanuit preventie als vanuit zorg. De partners zijn getraind en er zijn goede afspraken binnen de coalitie gemaakt met betrekking tot de samenwerking. Er is een integrale aanpak vanuit dezelfde methodiek opgezet.  Samen met het gezin wordt gekeken naar de juiste ondersteuning en vraag om zo de zelfredzaamheid te vergroten. Er zijn digitale zorgpaden ontwikkeld wat professionals helpt om de juiste persoon voor de vraag te vinden. Er is een groepsaanpak ontwikkeld voor zwangeren en er is gestart met een ouder/kind cafe.