Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2024
Met de vaststelling van de Drentse Aanpak Ondermijning (DAO) hebben de 12 Drentse gemeenten duidelijk aangegeven waar ze in 2026 willen staan op het gebied van het voorkomen en aanpakken van ondermijning. Het DAO bevat onder andere het opstellen van een gezamenlijk BIBOB-beleid. Dit gemeenschappelijke beleid is in november 2024 beschikbaar gekomen, maar moet op lokaal niveau nog worden vastgesteld en geïmplementeerd.

In het afgelopen jaar zijn er verschillende signalen met betrekking tot ondermijning samen met de politie en het RIEC opgepakt. Meldingen via Meld Misdaad Anoniem worden snel opgevolgd. Dit heeft geleid tot de inbeslagname van illegaal vuurwerk, onder andere in samenwerking met de politie.

In de Week van de Ondernemer is een Workshop Veilig Ondernemen georganiseerd in samenwerking met het Platform Veilig Ondernemen. Daarbij is onder andere aandacht geweest voor vragen als wat afpersing, fraude en andere misdaad met een bedrijf doet en of het ook ieders bedrijf kan overkomen. Experts hebben de deelnemers meegenomen in de vraag hoe ondermijning voorkomen kan worden.

De gemeente is samen met politie en Omgevingsdienst Drenthe in het buitengebied ‘De Boer op’ geweest. Diverse adressen zijn bezocht en er is met bewoners op een laagdrempelige wijze gesproken over (signalen van) ondermijning. Daarbij is ook een informatiepakket achtergelaten.

Naar aanleiding van het onderzoek naar drugsgebruik onder jongeren is in samenwerking met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) ingezet op een integrale aanpak. Dit doen we aan de hand van vier pijlers:

  1. Voorlichting en educatie
  2. Signalering, advies & ondersteuning
  3. Fysieke en sociale omgeving
  4. Regelgeving & handhaving

Verder hebben we een webinar van het Trimbos instituut gevolgd over alcohol, drugs & roken in gemeentelijk preventiebeleid, hebben we vaker contact met het Nassau College in Gieten en zetten we in op uitbreiding van voorlichting en preventie. 

Het buitengebied is kwetsbaar voor ondermijning als het gaat om onder andere het misbruiken van leegstaande gebouwen. Goede voorlichting ter voorkoming daarvan is dan ook zeer belangrijk. In Gieten zijn er op uitnodiging twee voorlichtingsbijeenkomsten gehouden samen met de politie voor leden van de Landbouwvereniging Gieten-Bonnen en de Gieter Heeren.

Het veiligheidsplan voor het Gasselterveld is samen met politie, brandweer en Staatsbosbeheer beoefend. De aandachtspunten die uit deze oefening naar voren kwamen, worden verwerkt in het veiligheidsplan voor 2025.

De politie controleert regelmatig op snelheid in de gemeente. De resultaten worden iedere maand in de Schakel gepubliceerd.