Vergezichten

Vergezichten

Terug naar navigatie - Vergezichten

Omschrijving

Vergezicht

Voorgaande jaren bespraken we een aantal maatschappelijke ontwikkelingen die, als we naar de toekomst kijken nog steeds actueel zijn. We beschrijven in dit vergezicht de intensivering op de thema’s rondom demografische ontwikkeling en fysieke leefomgeving, de toenemende aandacht die het thema veiligheid zal vragen en de ontwikkelingen rondom de Regiodeal en Nij Begun. Deze ontwikkelingen moeten gezien worden in het licht van de financiële uitdagingen waar wij, net als veel andere gemeenten in Nederland de komende jaren voor staan.

We bereiden ons voor op de uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt. Zo verwachten we een toenemend beroep op de zorg en voorzieningen. Dit vraagt om een andere blik; de inwoner is vaker zelf aan zet, we verwachten meer inzet vanuit de gemeenschap en we zullen daarbij in toenemende mate gebruik kunnen en moeten maken van digitale hulpmiddelen. We zijn ons ervan bewust dat dit ook aandacht zal vragen voor groepen die in deze ontwikkelingen moeilijker mee kunnen komen. Deze veranderende maatschappelijke en digitale context daagt ons uit om onze vraagstukken met betrekking tot de zorg ook steeds vaker vanuit deze blik te belichten.

De fysieke leefomgeving blijft aandacht vragen. De startnotitie Omgevingsvisie Aa en Hunze is gereed en daaropvolgend heeft de gemeente tot 1 januari 2032 de tijd om dit om te zetten naar een nieuw omgevingsplan voor de hele gemeente. De omgevingsvisie zal richtinggevend zijn en biedt een kader, maar is op zichzelf niet voldoende voor alle afwegingen in de fysieke leefomgeving. De onderwerpen en ambities uit de visie moeten worden uitgewerkt en geconcretiseerd in programma’s en het omgevingsplan.

Kijkend naar onze omgeving zien we dat veiligheid steeds minder vanzelfsprekend is. Voor een veilige en weerbare samenleving is de inzet van iedereen nodig: regionale en lokale overheden, bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en burgers. De urgentie van het versterken van de maatschappelijke weerbaarheid bij veiligheidsvraagstukken is sterk toegenomen. Te denken valt dan onder meer aan grootschalige en langdurige verstoringen, zoals stroomuitval, digitale aanvallen en logistieke uitdagingen. Een goede afstemming tussen inwoners, organisaties en gemeenten spelen een rol in het bereiken en behouden van een weerbare samenleving. In de komende jaren zal vanuit de gemeente en veiligheidsregio aandacht worden gegeven aan bevolkingszorg, nafase en herstelfase bij rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Net als veel andere gemeenten in Nederland staat de gemeente Aa en Hunze de komende jaren voor een financiële uitdaging. In deze sturingsmonitor bespreken we hoe groot de financiële uitdaging is, welke kaders we hanteren en welk proces we doorlopen om tot de goede ombuigingsmaatregelen te komen. Anders dan bij veel andere gemeenten staan we voor de bijzondere situatie dat we naast deze bezuinigingen ook extra geld beschikbaar krijgen. Dankzij de toegekende Regiodeal is in de periode 2026 - 2029 geld beschikbaar om te investeren in het behouden van de brede welvaart op de langere termijn. Het biedt ons de kans om het hoofd te bieden aan regio-specifieke problemen zoals de dubbele vergrijzing, verschraling van voorzieningen en de behoefte aan een economische impuls. Naast deze taken vanuit de Regiodeal moeten we voorbereid zijn om in te spelen op ontwikkelingen vanuit de agenda’s van Nij Begun. In verschillende vraagstukken bij de agenda’s van Nij Begun denken wij mee, zoals ook het afgelopen jaar is gedaan. De duurzaamheidsmaatregelen zullen starten in de vorm van de ontzorgingsaanpak bij de isolatiemaatregelen en isolatiesubsidies. Dit jaar worden naar verwachting ook de sociale en de economische agenda vastgesteld en zal daarmee ook duidelijker worden wat dit voor onze gemeente Aa en Hunze in de toekomst kan betekenen.