Pijler 3 Duurzaamheid en Economie

Korte beschrijving

Terug naar navigatie - Korte beschrijving

Omschrijving

Deze pijler gaat over zijn van een duurzame gemeente en het versterken van de economische structuur en daarmee de aantrekkelijkheid van Aa en Hunze voor inwoners en bezoekers. 

Terugblik 2024- Wat hebben we gedaan

Terug naar navigatie - Terugblik 2024- Wat hebben we gedaan

Omschrijving

In het afgelopen jaar hebben we op verschillende onderdelen stappen gezet. Voordat we een specifieke toelichting geven op de uitvoering van de activiteiten uit de begroting 2024, lichten we er een aantal ontwikkelingen uit, die hebben bijgedragen aan het bereiken van onze ambities. 

De lokale economie is toekomstbestendig en er is voldoende werkgelegenheid.
Het hebben en houden van voldoende personeel, nu én in de toekomst is een grote uitdaging voor ondernemers, ook voor die in Aa en Hunze. Vanuit de Economische koersnota hebben we ons ingezet om een bijdrage te leveren in het vinden van oplossingen bij deze uitdaging. Zo hebben we samen met andere samenwerkingspartners twee evenementen georganiseerd om toekomstige werknemers (jongeren, mensen die openstaan voor omscholing en werkzoekend) te informeren over de kansen en mogelijkheden die er zijn op de arbeidsmarkt (Regio on stage én Startfest). Hierbij waren verschillende organisaties en ondernemers uit de regio aanwezig. Daarnaast is het voor de ontwikkeling van onze gemeente van belang dat er voldoende werkgelegenheid is in onze gemeente. Om hieraan bij te dragen richting de toekomst hebben we stappen gezet in de ontwikkeling van bedrijventerreinen in onder andere Gieten en Annen. In het kader van innovatie en toekomstbestendigheid is in oktober een Week van de Ondernemer georganiseerd met diverse workshops over o.a. Kunstmatige intelligentie. 

De vitaliteit van de recreatieve sector versterken.
De recreatieve sector is een belangrijke sector in onze gemeente. Het biedt onder andere veel werkgelegenheid. Vanuit het programma Vitale vakantieparken zijn verschillende parken ondersteund met adviesgesprekken en coaching. Een bijzondere mijlpaal was ook het genomen besluit over het wijzigen van het bestemmingsplan Eexterkoele/Hondsrug waarmee transformatie van de Eexterkoele en uitbreiding van camping de Hondsrug mogelijk wordt. Daarnaast hebben we de evaluatie van het programma Vitale vakantieparken afgerond. Op basis hiervan hebben we besloten deelname aan het programma niet te verlengen. Daarnaast hebben we ons vanuit onze stimulerende en faciliterende rol ingezet het recreatieve aanbod in de gemeente verder te ontwikkelen. Dit heeft onder andere geleid tot een nieuwe fietsroute 'langs de Hunze en door het Veen', verschillende dorpswandelingen en een scootmobielroute in de omgeving van het Grevelingskanaal. Tot slot is een start gemaakt met het opstellen van een beleidskader voor verblijfsaccommodaties.

De duurzaamheidsopgave maakt integraal onderdeel uit van het beleid, processen en organisatie. 
In het afgelopen jaar is de duurzaamheidsvisie vastgesteld. In deze visie hebben we onze ambities en doelen geformuleerd. Het realiseren van de duurzaamheidsopgaven kunnen we niet alleen. Hiervoor is samenwerking intern en extern nodig, met collega’s, inwoners en organisaties. Om deze samenwerking te stimuleren hebben we in het afgelopen jaar onder andere bijeenkomsten georganiseerd om kennis en ervaring uit te wisselen en hebben we subsidies verstrekt aan lokale energie-initiatieven. Voor verduurzaming van ons eigen gemeentelijk vastgoed hebben we onder andere een onderzoek uit laten voeren naar verduurzaming van de zwembaden. 
 
Inwoners en bedrijven zijn betrokken bij de realisatie van de duurzaamheidsopgave.
We vinden het van belang dat al onze inwoners een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de duurzaamheidsopgaven en baat kunnen hebben bij de opbrengsten van verduurzamingmaatregelen. Binnen onze inzet hebben we daarom ook specifieke aandacht gehad voor mensen met een laag inkomen. Met extra inzet op communicatie, onder andere de inzet van energiecoaches en het Fixteam Drenthe en het organiseren van Energiecafé’s samen met de woningcorporaties, hebben we ons ingezet zoveel mogelijk inwoners te bereiken. En zijn diverse energie initiatieven in dorpen waar ook de samenwerking mee is gezocht. Voor ondernemers die zich bezighouden met verduurzaming van woningen is een bijeenkomst georganiseerd in Spijkerboor om hen mee te nemen in een aantal belangrijke ontwikkelingen. 

Tot slot zijn we in 2024 gestart met de uitvoering van de subsidieregeling Volkshuisvestingsfonds voor het verduurzamen van particuliere woningen in de wijk van de Toekomst in Gieten. Er zijn zes aanvragen voor de subsidie ingediend. 

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

3.10.1 De lokale economie is toekomstbestendig en er is voldoende werkgelegenheid.

Terug naar navigatie - 3.10.1 De lokale economie is toekomstbestendig en er is voldoende werkgelegenheid.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)