Omschrijving
In het afgelopen jaar hebben we op verschillende onderdelen stappen gezet. Voordat we en specifieke toelichting geven op de uitvoering van de activiteiten uit de begroting 2024, lichten we er een aantal ontwikkelingen uit, dat heeft bijgedragen aan het bereiken van onze ambities.
Alle inwoners kunnen zo lang mogelijk zelfstandig wonen
Zorgen dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen vraagt inzet op verschillende terreinen en op verschillende manieren. Het gaat bijvoorbeeld om het organiseren van laagdrempelige ondersteuning dicht bij huis, om versterken van netwerken van inwoners en om voorlichting en preventie. Op verschillende manieren hebben we ons ingezet om bij te dragen aan dit doel. Zo is onder andere de inzet van laagdrempelige ondersteuning in dorpen met inzet van de dorpscoördinatoren en buurtwerkers uitgebreid. Is er ter ondersteuning van mantelzorgers een app gelanceerd waar zij tips en informatie kunnen vinden. Zijn er verschillende voorlichtingsbijeenkomsten in de dorpskernen georganiseerd in het kader van vitaal ouder worden. En is Welzijn op recept gestart bij de huisartsenpraktijk in Annen. Een ketenaanpak waarbij nauw wordt samengewerkt tussen de huisarts en Impuls. Tot slot zijn de eerste subsidies verstrekt voor onderhoud AED’s en reanimatietrainingen.
Elk kind groeit gezond en veilig op en kan zich optimaal ontwikkelen tot zelfstandige volwassene
We gunnen ieder kind dat het gezond en veilig op kan groeien. Om dit te kunnen bereiken is een goede samenwerking tussen organisaties in het voorliggend veld, onderwijs, zorg en overheid van groot belang. Om deze samenwerking te bevorderen en te ontwikkelen is in het afgelopen jaar onder andere het Schakelteam gestart. Hierin werken we samen met de schoolbesturen, Attenta, Impuls en kinderopvangorganisaties samen aan het verbeteren van de doorgaande lijn van onderwijs-zorg-welzijn-thuis en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. En we hebben bijgedragen aan onderwijs- zorgarrangementen voor kinderen die (dreigen) uit te vallen op school.
Ook hebben we uitvoering gegeven aan de JOGG – aanpak (Jongeren op Gezond Gewicht). Zo hebben we in 2024 bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met jongeren op het Nassaucollege over Mentale gezondheid en zijn er twee gezonde kantines bijgekomen.
Elke inwoner is zoveel mogelijk financieel redzaam
Een financiële steun in de rug voor degene die het nodig heeft en ondersteuning om de juiste financiële keuzes te maken nu of in de toekomst. Daar zetten we ons voor in. Zo hebben we samen met partners van het armoedepact ingezet op het beter leren kennen van elkaar en de onderlinge doorverwijzing. En was er, om te zorgen dat iedereen mee kan doen aan sport- en cultuuractiviteiten, ook in 2024 het Volwassenenfonds beschikbaar. Naast het Jeugdfonds Sport en Cultuur voor kinderen. Een belangrijke mijlpaal in 2024 was ook het vaststellen van het nieuwe armoedebeleid, waarmee de koers voor de toekomst is vastgelegd. Het opstellen van dit beleid hebben we samen met onze partners uit het armoedepact en inwoners gedaan.
Alle inwoners kunnen zo zelfstandig mogelijk meedoen aan de samenleving
Zorgen dat iedereen zo zelfstandig mogelijk mee kan doen aan de samenleving vraagt soms maatwerk en een persoonlijke aanpak. Met de in 2024 vastgestelde nieuwe kadernota Inkomen, ontwikkeling en werk 2025-2028 bieden we hier ruimte voor. De nadruk ligt op de ontwikkeling van inwoners in plaats van de snelste route naar betaald werk. Is betaald werk niet mogelijk, dan is de inzet gericht op een zinvolle daginvulling. Ook bij inburgering hebben we in het afgelopen jaar ingezet op maatwerk. Inburgeren is meer dan alleen het leren van de Nederlandse taal en het volgen van een cursus over de Nederlandse maatschappij. Vrijwilligers hebben mensen geholpen zich thuis te voelen tijdens het inburgeringsproces, er zijn fietslessen verzorgd en mensen konden meedoen aan een training gericht op mentale gezondheidsproblemen. Allemaal activiteiten die mensen kunnen helpen zelfstandig mee te kunnen doen aan de samenleving.
Het verkleinen van gezondheidsachterstanden van volwassenen
Met een brede aanpak werken we aan het stimuleren van een goede gezondheid van volwassenen en het verkleinen van gezondheidsachterstanden. Zo hebben we bijvoorbeeld sportverenigingen ondersteund bij het opzetten van beweegaanbod voor mensen met een beperking of met gezondheidsproblemen. We zijn in Gasselternijveen en Gasselternijveenschemond gestart met de dorpsaanpak positieve gezondheid. Inwoners bepalen bij deze aanpak zelf met welke thema’s ze aan de slag willen.