Omschrijving
Deze pijler gaat over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en het wonen in onze dorpen en buitengebied.
Deze pijler gaat over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en het wonen in onze dorpen en buitengebied.
In het afgelopen jaar hebben we op verschillende onderdelen stappen gezet. Voordat we een specifieke toelichting geven op de uitvoering van de activiteiten uit de begroting 2024, lichten we er een aantal ontwikkelingen uit, die hebben bijgedragen aan het bereiken van onze ambities.
De leefbaarheid in de gemeente blijft in stand en is waar mogelijk verbeterd
Om de leefbaarheid in stand te houden en waar mogelijk te kunnen verbeteren vraagt soms om het zoeken naar balans bijvoorbeeld als het gaat om ruimte bieden voor activiteiten, voor beschermen van de natuur en zorgen voor voorzieningen als woningen en ruimte voor bedrijven. We vinden het belangrijk een bijdrage te leveren in het bewaken van deze balans. Daarom hebben we in 2024 onder andere als één van de gebiedspartners van de provincie meegewerkt aan het opstellen van een ‘Drents Programma Landelijk Gebied’ en hebben we, met het opstellen van de startnotitie, een belangrijke stap gezet richting de Omgevingsvisie.
Daarnaast hebben we ook in 2024 weer verschillende initiatieven die bijdragen aan leefbaarheid financieel ondersteund met subsidie. Bijvoorbeeld via het Leaderprogramma, maar ook via het Leefbaarheidsfonds. Voorbeelden van initiatieven die subsidie hebben ontvangen zijn Schaapskooi kudde het Stroomdal en multiveld sportvereniging SPES Eexterveen
De voorzieningen sluiten aan bij de behoefte van onze inwoners
Prettig leven in onze gemeente is een groot goed. Zaken als aanwezigheid van voorzieningen, een schone omgeving en mobiliteit spelen hier een belangrijke rol in. Op het gebied van mobiliteit hebben we onder andere gewerkt aan het opstellen van het nieuwe mobiliteitsplan en de aanleg van een aantal fietspaden. Het fietspad Amen-Grolloo (fase 2) is aangelegd, uitgezonderd het gedeelte waar de fietsstrook op de rijbaan wordt gerealiseerd. Voor het fietspad Nijlande-Ekehaar zijn verschillende principeovereenkomsten met grondeigenaren gesloten (die nog definitief moeten worden gemaakt) en voor het fietspad Grolloo-Papenvoort is het tracé in voorbereiding. We zetten vol in op een fietspad langs de Hunze, nu het niet lukt een fietspad te realiseren langs de rijbaan Spijkerboor-Eexterveen.
Ook op het gebied van voorzieningen hebben we op verschillende onderdelen ingezet. We zijn onder andere gestart met actualisatie van het dorpshuizenbeleid. Voor de verbouw en revitalisering van het dorpshuis de Eekhof in Ekehaar is door de raad een bedrag van € 500.000 opgenomen in de begroting voor 2025. Er is een besluit genomen over de locatie voor de onderwijs- en cultuuraccommodatie Gieten en naar aanleiding van dit besluit is verder gewerkt aan voorbereiding van de realisatie. De nieuwe basisschool De Kameleon in Eexterveen in gebruik genomen en daarnaast heeft het voorbereidingsproces voor de nieuwbouw voor basisschool Prins Willem Alexander (PWA) in Eext in 2024 een vervolg gekregen. Hiervan is het Definitief Ontwerp (DO) opgeleverd en gepresenteerd aan de omgeving. Er is een onderzoek uitgevoerd naar de gemeentelijke zwembaden om deze beter toegerust en toekomstbestendig te krijgen. Uit het onderzoek is o.a. gebleken dat de bedrijfsvoering kwetsbaar is. Er zijn aanbevelingen gedaan over een andere tarifering, het realiseren van een robuuste bedrijfsvoering en het verduurzamen van de zwembaden.
Omgevingswet
Met het ingaan van de Omgevingswet vanaf 1 januari 2024 zien we dat het afgeven van de (bouw)vergunningen op basis van deze nieuwe wetgeving complex is. De ervaring is dat het in de praktijk op dit moment extra inspanning vraagt van zowel de aanvrager van de vergunning (inwoners en bedrijven) als van de ambtelijke organisatie. Het heeft in het afgelopen jaar enige extra personele inzet gevraagd. Om te kijken op welke wijze dit proces verbeterd kan worden en mogelijk efficiënter kan worden ingericht, is dit proces binnen het programma Dienstverlening opgepakt als klantreis.
In 2026 zijn 200 extra woningen gerealiseerd of planologisch mogelijk gemaakt
De noodzaak om woningen te bouwen is groot. Om deze doelstelling te bereiken hebben gekozen voor een programmatische aanpak. Dat doen we via 4 sporen: Leidende principes, Verkenningen, Realisatie en Monitoring- en communicatie. Na de vaststelling van de Woonvisie 2020+ zijn tot op heden 277 (per 31 december 2024) woningen gerealiseerd, waarvan 56 in 2024. In het monitoren van het programma zijn we gebruik gaan maken van de door de provincie gefaciliteerde Woningbouwmonitor. Met deze tool kan de kwantiteit en de kwaliteit van de verschillende woningbouwprojecten worden gemonitord. Met de provincie hebben we afspraken gemaakt over het beschikbaar stellen van een publieke versie van de Woningbouwmonitor.
In de realisatie van de woningbouwopgave hebben we expliciet aandacht voor het realiseren van woningen en/of huisvesting voor specifieke groepen zoals jongeren, senioren, spoedzoekers en statushouders. Zo sturen we in de programmering nadrukkelijk op de realisatie van goedkope koop/sociale huur en betaalbare koopwoningen. En hebben we met de woningcorporaties de mogelijkheden verkend voor het realiseren van tijdelijke flexwoningen.