Pijler 1 Bestuur en Samen doen

Korte omschrijving

Terug naar navigatie - Korte omschrijving

Omschrijving

Deze pijler gaat onder andere over het functioneren van de gemeenteraad en het college en het betrekken van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties daarbij. Ook openbare orde en veiligheid, publiekszaken en verkiezingen zijn in deze pijler te vinden.

Terugblik 2024- Wat hebben we gedaan

Terug naar navigatie - Terugblik 2024- Wat hebben we gedaan

Omschrijving

In het afgelopen jaar hebben we op verschillende onderdelen stappen gezet. Voordat we en specifieke toelichting geven op de uitvoering van de activiteiten uit de begroting 2024, lichten we er een aantal ontwikkelingen uit, dat heeft bijgedragen aan het bereiken van onze ambities. 

De samenleving is betrokken bij gemeentelijke vraagstukken 
In Aa en Hunze vinden we het belangrijk de samenleving te betrekken bij gemeentelijke vraagstukken. Op tal van momenten in het jaar worden inwoners en organisaties gevraagd om te participeren. In ontwikkeling van beleid en uitvoering van plannen. Om te kijken hoe we het op dit onderwerp nog beter kunnen doen hebben we de participatieverordening en het werkboek Samen Doen geëvalueerd. Een aantal concrete voorbeelden van de wijze waarop raad en college zich voor dit doel hebben ingezet het afgelopen jaar zijn: de inzet van de Spiekeriek, het organiseren van raadsvergaderingen op locatie en ‘College Bie ’t Pad’ en het betrekken van de Jongerenraad bij beleidsonderwerpen.  

Daarnaast vinden we het belangrijk om samen met de samenleving ook verantwoordelijkheid te nemen bij maatschappelijke vraagstukken als dat nodig is, bijvoorbeeld in de opvang van ontheemden en vluchtelingen. In Aa en Hunze hebben we twee opvanglocaties voor ontheemden en vluchtelingen. De opvanglocatie in Papenvoort voor ontheemden uit Oekraïne is uitgebreid. En we hebben de opvanglocatie De Biester aangekocht, om de opvang, voor zolang dat nodig is, te kunnen continueren. Een grote groep inwoners zet zich als vrijwilliger in bij de opvang van vluchtelingen en inburgering van asielzoekers. We ervaren daar een grote betrokkenheid.  

Een transparante overheid die laat zien wat ze doet en hoe ze werkt 
Een betrouwbare overheid die haar verantwoordelijkheid neemt door helder en transparant te zijn over ons functioneren en onze rol in processen met inwoners, organisaties en ondernemers. Daar zetten we ons voor in, onder andere met de implementatie van de Wet open overheid (Woo).

In het afgelopen jaar hebben we hierin verschillende stappen gezet. De actieve openbaarmaking van onder andere de categorieën bereikbaarheidsgegevens en informatie over de organisatie en werkwijze is afgerond. Voor deze categorieën geldt sinds 1 november 2024 de wettelijk verplichting om deze informatie actief te publiceren. Daarnaast hebben we de voorbereidingen getroffen voor het actief publiceren van Woo verzoeken en besluiten per 1 januari 2025. 

In het afgelopen jaar hebben we 42 Woo verzoeken ontvangen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. 

De samenwerking met partners draagt bij aan het realiseren van onze gemeentelijke doelen op regionaal, provinciaal en landelijk niveau 

Een van de onderwerpen waar we ons nadrukkelijk voor in zetten is het aandacht vragen voor de ongelijkheid tussen de afhandeling van schade ontstaan door gaswinning uit het Groningenveld door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), en de afhandeling van schade door gaswinning kleine velden en zoutwinning door de Commissie Mijnbouwschade. Dat doen we  onder andere door werkbezoeken te organiseren voor bijvoorbeeld Tweede Kamerleden, en de Commissaris van de Koning , informele contacten te onderhouden en een brief te sturen naar de minister van Klimaat en Groene Groei (KGG). Deze brief is ook onder de aandacht gebracht van de Tweede Kamer. Ook hebben we meegewerkt aan informatieavonden georganiseerd door het IMG en het Groninger Gasberaad over de nieuwe aanpak afhandeling schade die is ontstaan als gevolg van gaswinning Groningenveld. Verder hebben we in het kader van de aankomende evaluatie van de Commissie Mijnbouwschade onze ervaringen over de schadeafhandeling door de Commissie gedeeld met het ministerie Klimaat en Groene Groei.

Een tweede belangrijk onderwerp waar we veel tijd en aandacht aan hebben besteed is de uitwerking van het compensatieplan Nij Begun. In dit kader is onder andere de uitgangspuntennotitie De Agenda van Noord-Drenthe vastgesteld en hebben we inbreng geleverd aan de uitwerking van de doelen van de Sociale Agenda en de concept-doelen van de Economische Agenda. Is gewerkt aan een subsidieregeling waarmee alle inwoners in Groningen en Noord-Drenthe subsidie kunnen aanvragen voor het isoleren van hun woning tot de isolatiestandaard (maatregel 29). En zijn we toegetreden tot de gemeenschappelijke regeling Nij Begun. 

We behalen in 80% van de gevallen onze servicenormen
We willen dat onze dienstverlening persoonlijk, betrouwbaar, professioneel, duidelijk, adequaat en praktisch is. Met servicenormen geven we concreet invulling over de wijze waarop we dat willen doen. In het afgelopen jaar zijn we gestart met het herijken van onze servicenormen.

In samenspraak met inwoners hebben we het opstellen van nieuwe servicenormen opgepakt, die passen bij onze dienstverleningsvisie. De inbreng van inwoners nemen we mee in de definitieve vaststelling van de Servicenormen. Hieronder een weergave wat inwoners het belangrijkste vinden bij onze servicebeloften.

Vanuit de enquête kwam ook naar voren wat inwoners het meest belangrijk vonden bij een melding of verzoek. Het belangrijkste wordt gevonden dat inwoners weten wat ze kunnen verwachten na hun melding.

Vanuit het programma Dienstverlening zetten we in op continue monitoring en leren en verbeteren. Een praktisch voorbeeld waar we in 2024 mee aan de slag zijn gegaan is het continue feedback vragen over de ervaringen van inwoners bij de applicatie voor de Meldingen Openbare Ruimte. We vragen de inwoners die de applicatie hebben gebruikt, naar hun ervaringen. Deze feedback gebruiken we om werkwijzen, processen en benaderwijzen aan te passen, zodat we onze dienstverlening hiermee verbeteren. In onderstaand schema zijn de eerste ervaringen vanuit 2024 gevisualiseerd.


Onze inwoners ervaren onze dienstverlening als persoonlijk, toegankelijk en duidelijk
Dienstverlening aan onze inwoners is één van onze kernactiviteiten. Iedere dag zetten we ons hiervoor in. Tal van dingen gaan goed, maar er is uiteraard ook ruimte voor verbetering. In het programma dienstverlening zijn in het afgelopen jaar verschillende activiteiten uitgevoerd om dienstverlening verder te verbeteren. Een belangrijke mijlpaal was uiteraard de lancering van de applicatie Signalen. Door middel van de uitvoering van klantreizen ‘aanvraag omgevingsvergunning’ en ‘gehandicaptenparkeerkaart’ hebben we het proces in beeld gebracht en een actieplan opgesteld om verbeteringen door te voeren. Ten behoeve van een verbeterde bereikbaarheid is er geïnvesteerd in formatie, een verbeterde en stabiele telefooncentrale en de opleiding van medewerkers.  

De gemeente Aa en Hunze staat in 2026 in de top 20 van de ranglijst van veilige gemeenten
Onze gemeente scoort goed als het gaat om het zijn van een veilige gemeente. Zo is sinds 2018 het laagst aantal geregistreerde misdrijven genoteerd in het afgelopen jaar. Ook als we kijken naar het onveiligheidsgevoel, dan scoort Aa en Hunze erg goed. Landelijk gezien is 100 het uitgangspunt. Aa en Hunze scoort een onveiligheidsgevoel van 89 (vergelijkbaar met Borger-Odoorn). 

De uitdagingen waar we op moeten inzetten om een veilige gemeente te zijn en te blijven vragen continue inzet. De strategische doelen waar de komende jaren op inzetten, hebben we vastgelegd in het Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027 en de Uitvoerings- en Handhaving Strategie 2024-2027.  

Het tegengaan van ondermijning is één van de belangrijke onderwerpen. We volgen hierin de Drents Aanpak Ondermijning. Vanuit het onderzoek naar de wijze waarop woonoverlast wordt opgepakt hebben we een aantal aanbevelingen opgepakt. En het AVE-model (aanpak voorkomen escalatie) is samen met de samenwerkende partijen geëvalueerd.  

Verder zien we dat het dreigingsbeeld in Nederland, en dus ook in Aa en Hunze, is veranderd. Om onze digitale weerbaarheid hierin te versterken heeft een cybercrisisoefening plaatsgevonden. Daarnaast is begonnen met de actualisatie van gemeentelijke processen rondom mogelijke rampen, zodat we beschikken over volledige en deskundige rampenstaf.

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

1.30.1 De gemeente Aa en Hunze staat in 2026 in de top 20 van de ranglijst van veilige gemeenten.

Terug naar navigatie - 1.30.1 De gemeente Aa en Hunze staat in 2026 in de top 20 van de ranglijst van veilige gemeenten.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)