Kwaliteit (toelichting)

Terugblik 2022

In de begroting 2022 heeft uw raad incidenteel en structureel middelen beschikbaar gesteld voor de organisatie om knelpunten op te lossen en de realisatiekracht te versterken. Het beschikbaar gestelde budget is in hoofdzaak ingezet om binnen de verschillende teams vacatures in te vullen. Deels betreft dit uitbreiding van de capaciteit, maar voor een deel is het ook het omzetten van tijdelijke inhuur naar vaste dienst. Op verschillende beleidsgebieden heeft dit geleid tot versterking, zoals het lokaal onderwijsbeleid en op het gebied van gegevens en privacybescherming. Daarnaast is op een aantal plekken de kwetsbaarheid van een eenpitter weggenomen. Ook is ingezet op professionalisering van dienstverlening en bedrijfsvoering, zodat we onze dienstverlening verbeteren. Versterking bij de ICT en servicedesk, extra personeel bij personeelszaken draagt bij aan professionalisering van de bedrijfsvoering. 

Daarnaast is in het afgelopen jaar ingezet op ziekteverzuim. Het verzuim is gedaald van 9,6 % in 2021 naar 6,14 % in 2022. 
Het huidige percentage ligt in lijn met het landelijk gemiddelde bij gemeenten.   We zien vanaf begin 2022 een afname in zowel het psychisch als het medische verzuim, hiernaast  hebben  we vanaf begin 2022 een vernieuwd verzuimbeleid dat is geënt op het model; mijn positieve gezondheid. 
De teamleiders hebben actuele tools beschikbaar t.b.v. verzuimbegeleiding, hiernaast zijn ze getraind in hun rol als casemanager verzuim en in gesprekstechnieken. 
De teamleiders hebben regelmatig contact met de bedrijfsarts over mogelijke ondersteuning, interventies en over re-integratie in het werk. 

Het afgelopen jaar heeft de asielcrisis grote impact op de gemeente gehad. De oorlog in Oekraïne en de opvang van asielzoekers heeft een groot beslag gehad op de inzet van ambtelijke capaciteit om te zorgen voor opvang. Daardoor verschoven taken soms naar andere medewerkers, en soms leidde dit tot inhuur. We hadden hiervoor voldoende financiële middelen. Ook krapte op de arbeidsmarkt maakt het lastig om alle rollen, functies en taken in te vullen maar het lukt ons veelal nog om de juiste invulling te realiseren. De doorontwikkeling van een toekomstgerichte organisatie zal echter ook in 2023 nog de nodige aandacht blijven vragen.