Pijler 4 Voorzieningen, leefbaarheid en wonen

Terugblik 2022- Wat hebben we gedaan

Terug naar navigatie - Terugblik 2022- Wat hebben we gedaan

Versterking biodiversiteit 
Daar waar mogelijk is het regulier beheer aangepast ten gunste van het verhogen van de biodiversiteit. Bijvoorbeeld door binnen de kernen op bepaalde locaties minder te maaien.
Verder hebben we een vervolg gegeven aan het in eigen beheer uitvoeren van ecologisch bermbeheer van ca. 25% van de bermen. Een in 2022 in gebruik genomen maaizuigcombinatie met opvangwagen is hiervoor ingezet. Van de bermen die nog traditioneel worden beheerd (=geklepeld) geldt dat waar mogelijk in de eerste maaironde alleen de eerste maaibreedte is geklepeld, zodat de insecten in de rest van de bermen meer overlevingskansen hebben.

In 2022 zijn in het kader van het project ‘Steenuilen Aa en Hunze onder de pannen’ wederom verschillende erven steenuil vriendelijk gemaakt.

Plagen en schadelijke soorten 
In 2022 is de eikenprocessierups bestreden binnen de bebouwde kom van onze dorpen. Het aantal verwijderde nesten is gedaald. Vermoedelijk als gevolg van twee achtereenvolgende droge warme zomers. De monitoring van de soort is ongewijzigd doorgezet. 

We hebben burgers geïnformeerd over de bestrijding van Reuzenberenklauw, Jakobskruiskruid en Japanse Duizendknoop en waar mogelijk geanticipeerd op klachten. De bestrijding blijkt moeizaam. Veel locaties zijn slecht bereikbaar voor materieel en zijn niet geschikt voor begrazing. Landelijk is onderzoek gedaan naar het effect van verschillende bestrijdingsmethoden, maar tot nu toe heeft dit niet geleid tot een eenduidig advies / een bevredigende bestrijding. 

De succesvolle begrazing in het Nieveensterbos (Gasselternijveen) is gecontinueerd. De ontwikkeling van Reuzenberenklauw werd in 2022 opnieuw sterk geremd door inzet van Soayschapen. Het aangepaste beleid ten aanzien van grootonderhoud van bermen is opnieuw onder de aandacht gebracht. Door afvoer van bermgrond en maaisel is geprobeerd de verspreiding van Reuzenberenklauw, Jakobskruiskruid en Japanse Duizendknoop te beperken / voorkomen. De agrarische sector heeft in 2021 meermalen haar bezorgdheid geuit over het vele Jacobskruidkruid in de bermen. In reactie hierop is in 2022 materieel aangeschaft waarmee maaisel kan worden afgevoerd. Op diverse trajecten is gestart met het maaien en afvoeren in het kader van ecologisch (verschralend) bermbeheer. 

Leefbaarheid 
Ook in 2022 was het Leefbaarheidsfonds beschikbaar ten behoeve van het versterken van de leefbaarheid. Vanuit de regeling zijn verschillende initiatieven vanuit de dorpen financieel ondersteund. 

Op 15 september 2022 heeft de gemeenteraad de nieuwe cultuurnota 'Cultuur verbindt 2022 - 2025' vastgesteld. In deze nota zijn de uitgangspunten en uitvoeringspunten voor het cultureel erfgoed opgenomen. Verder hebben we in 2022 de eerste fase afgerond van het proces voor het opstellen van een Kerkenvisie voor alle 13 kerken in onze gemeente. Het Drents Archief heeft in opdracht van de gemeente in 2022 onderzoek gedaan naar onteigening, doorverkoop en rechtsherstel van Joodse eigendommen (Joods vastgoed) en de rol hierin van de voormalige gemeenten in en na WOII. 

Voorzieningen
In 2022 hebben we uitvoering gegeven aan het Gemeentelijk Rioleringsplan 2020 - 2024 (GRP). De subsidieregeling voor het afkoppelen van verharding van particulieren was ook in 2022 succesvol. Daarnaast is gewerkt aan een regionale en lokale aanpak voor Klimaatadaptatie.

Het Gemeentelijke Verkeer- en Vervoersplan (GVVP) 2017-2022 is afgerond. Diverse locaties zijn onderzocht door middel van schouwen en tellingen. We zijn gestart met de voorbereiding van bewegwijzeringsbeleid voor toeristische bewegwijzering en het in kaart brengen van de staat/kwaliteit van verkeersborden. In een deel van gemeente zijn de borden al rechtgezet, schoongemaakt en vervangen. 

In 2022 hebben we ingezet op de aanleg c.q. voorbereiding van nieuwe fietspaden, te weten:
•    Fietspad Amen-Grolloo (fase 2)
•    Fietspad Spijkerboor-Eexterveen
•    Fietspad Nijlande-Ekehaar

Het wegenonderhoud is uitgevoerd conform de uitgangspunten van het in 2021 vastgestelde Wegenbeleidsplan. Daarnaast zijn verschillende kleinschalige aanpassingen van de openbare ruimte op verzoek van inwoners uitgevoerd (inzet ‘knelpuntenpot’).
In december 2022 is een visiedocument over het wegvak Rolde - Anderen ter informatie aan de gemeenteraad aangeboden. Voor dit wegvak geldt als uitgangspunt dat we onderhoud uitvoeren aan de rijbaan waarbij we insteken op het duurzame behoud van de aanwezige bomen. 

Op basis van de in 2021 door de raad vastgestelde kadernotitie 'Huisvesting culturele verenigingen Gieten' zijn in 2022 mogelijke locaties onderzocht voor de huisvesting van (culturele) verenigingen. 

In het kader van het integrale dorpsplan De Pol in Grolloo is het plan voor de woonzorgappartementen verder uitgewerkt en zijn voorbereidingen getroffen voor de verduurzaming van het Markehuis.   

De raad heeft op 29 september 2022 het Afvalstoffenbeleidsplan 2023-2027 vastgesteld. Het nieuwe beleid voorziet onder andere in de invoering van een containermanagementsysteem. Met de vaststelling van dit beleid is het doel gehaald om grip op de kosten te houden en om bij te dragen aan de circulaire economie door een betere afvalscheiding en minder restafval. Tijdens de voorbereiding van het nieuwe beleid zijn we doorgegaan met de steekproeven PMD en het toepassen van de communicatiekalander.  

In 2022 is de Visie op elektrische laadinfrastructuur vastgesteld. Deze laadvisie beschrijft de ambities en strategie van de gemeente voor een toereikend laadnetwerk voor elektrische voertuigen. Daarnaast is op het gebied van deelmobiliteit een pilot gestart waarbij de vraag naar deelauto’s in landelijk gebied wordt onderzocht.   

In Annen en Anloo hebben we oude (openbare) verlichting vervangen door duurzame en zuinige LED armaturen (410 stuks). 

Wonen

De ambities uit de Woonvisie 2020+ zijn vertaald naar criteria voor woningbouw. Deze zijn opgenomen in het op 21 december 2021 vastgestelde ‘Afwegingskader Woningbouw’. Onderdeel van het afwegingskader is de behoeftetoets. Daarom is in 2022 een woningmarktanalyse uitgevoerd. De analyse is een onderlegger voor de woningbehoefte in Aa en Hunze.  

Vanuit de ambities uit de Woonvisie is er in 2022 gestart met de dorpsgesprekken. De input vanuit deze gesprekken wordt gebruikt om wensen op het gebied van wonen te bespreken en waar mogelijk door te vertalen in het woningbouwprogramma.   

Het woningbouwprogramma is in 2022 verder uitgewerkt in een programmatische aanpak. De monitoring is onderdeel van het programma. Vanuit de provincie is in 2022 gestart met de geleidelijke uitrol van een provinciale monitor vanwaar uit alle Drentse gemeenten het eigen woningbouwprogramma kunnen monitoren. 

In 2022 hebben we het ontwikkelperspectief vastgesteld voor het woningbouwplan Raatakkers in Anloo (fase 2). In Anloo speelt het initiatief van een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Deze CPO bestaat uit een groep mensen die onder professionele begeleiding zijn gestart met de ontwikkeling van hun woonplan binnen de kaders van het ontwikkelperspectief. 

Voor het terrein 't Ruige Veld in Rolde heeft de raad op 20 januari 2022 het bestemmingsplan 't Ruige Veld vastgesteld. In lijn met de in 2021 vastgestelde Toekomstvisie 't Ruige Veld voorziet dit bestemmingsplan in het wegbestemmen van het nachtverblijf.  

Naar aanleiding van een in 2021 aan Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen toegekende subsidie uit het Volkshuisvestingsfonds is in 2022 een gezamenlijke regionale subsidieregeling opgesteld. Deze regeling geeft inwoners in en rondom de Wijk van de Toekomst in Gieten met een lage WOZ waarde de gelegenheid een verduurzamingssubsidie aan te vragen.  

In 2022 zijn de voorbereidingen gedaan voor het verhogen van de starterslening. Hierdoor hebben starters meer kans om toe te treden in de woningmarkt. 

Wat willen we bereiken (doelen)

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken (doelen)

4.2.1 Initiatieven stimuleren, faciliteren en initiëren om de leefbaarheid te vergroten.

Terug naar navigatie - 4.2.1 Initiatieven stimuleren, faciliteren en initiëren om de leefbaarheid te vergroten.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

4.2.2 Zorgen voor goede voorzieningen.

Terug naar navigatie - 4.2.2 Zorgen voor goede voorzieningen.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

4.2.3 Zorgen voor actueel woonbeleid.

Terug naar navigatie - 4.2.3 Zorgen voor actueel woonbeleid.

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)